Összeszámolták a holttesteket

Erőszak Közép-Afrikában - legkevesebb 300 halott

A vöröskereszt összesítése szerint legkevesebb háromszázan haltak meg a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában csütörtökön kezdődött vallási indíttatású erőszakcselekményekben.

2013.12.07 09:55MTI
Francia békefenntartó katonák járőrözni indulnak a Közép-afrikai Köztársaság fővárosának, Banguinak a repülőteréről

A szervezet összeszámolta a bangui halottasházakba és templomokba szállított holttestek, illetve a főváros utcáin heverő tetemeket, és pénteken nyilvánosságra hozta előzetes jelentését, amely szerint 281 halottja van a második napja tartó erőszakcselekményeknek. A vöröskereszt hangsúlyozta, hogy korántsem lehet beszélni végleges adatokról, mert a szervezet alkalmazottai az éjszakai kijárási tilalom beállta előtt nem tudtak eljutni Bangui összes, erőszak sújtotta városrészébe. A vöröskereszt egyik illetékese szerint nyilvánvaló, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet csütörtökön száznál több halottról adott hírt. Az áldozatok többségét bozótvágó késekkel ölték meg.

Az országot irányító muzulmánok és az elűzött államfőt támogató keresztények közötti összecsapások csütörtök reggel kezdődtek az afrikai ország fővárosában. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) már aznap felhatalmazást adott Franciaországnak és az Afrikai Uniónak a katonai beavatkozásra a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében. A francia katonai beavatkozás pénteken már meg is kezdődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.