Háborús állapotok

Közép-afrikai Köztársaság: Vallási alapú összecsapások, francia katonai akció

Azonnal megkezdi a katonai beavatkozást Franciaország a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol csütörtök reggel véres összecsapások történtek az országot irányító muzulmánok és az elűzött államfőt támogató keresztények között.

2013.12.06 05:39MTI

"Még ma akcióba lépünk a Közép-afrikai Köztársaságban egyeztetve afrikai és európai szövetségeseinkkel. A Közép-afrikai Köztársaság a segítségünket kéri" - jelentette be a francia államfő csütörtökön tévén keresztül fordulva országához. Francois Hollande azután beszélt, hogy tanácskozott Franciaország védelmi kabinetjével. Mint mondta, jelenleg 650 francia katona van a Közép-afrikai Köztársaságban, de számuk pár nap, vagy akár pár óra alatt megkétszerezhető.

Hozzátette, hogy az akció gyors lesz, nem fog elhúzódni és, hogy bízik sikerében. "Az egyetlen cél: életek megóvása" - mondta. A közép-afrikai köztársaság fővárosában, Banguiban csütörtök reggel puskákkal és bozótvágó késekkel felfegyverkezett keresztények támadtak muszlimokra, a halálos áldozatok száma eléri a százat.

A zavargások során kifosztották az államfő és a miniszterelnök rezidenciáját. Michel Djotodia, az afrikai ország államfője a rádióban és a televízióban sugárzott beszédében bejelentette, hogy este 6-tól reggel 6-ig kijárási tilalmat vezetnek be. Az elnök arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és hangsúlyozta, hogy a francia hadsereg az ország barátja. A csütörtök reggeli események hatására az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a nap folyamán megadta a felhatalmazást Franciaországnak és az Afrikai Uniónak a katonai beavatkozásra a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.

Franciaország november végén jelentette be, hogy további katonákat akar küldeni a Közép-afrikai Köztársaságba körülbelül hat hónapra az Afrikai Unió (AU) erőinek támogatására, és erről határozattervezetet nyújtott be a BT-ben. A 2500-3500 fős, AU-vezette misszió megindításáról (MISCA) is csütörtökön szavaznak a tanácsban. A MISCA egy regionális, főként Banguira és néhány északi városra korlátozott békefenntartó misszió helyébe lépne majd, egyelőre egyéves időtartamra.

A tervezett BT-határozat felhatalmazná a francia katonákat arra, hogy "minden szükséges eszközzel" támogassák a MISCA működését. A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

A hatalmon lévő Séléka tagjai rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen. A Közép-afrikai Köztársaság az egyik legszegényebb ország a világon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.