Közép-afrikai Köztársaság

Több tucatnyi holttest az utcákon

Több mint száz holttest hever a közép-afrikai köztársaság fővárosa, Bangui egyik mecsetében és környékén, valamint az egyik kórházban a csütörtök reggeli lövöldözéseket követően.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.12.05 19:17MTI

A Bangui egyik központi negyedében fekvő mecset imatermében és belső udvarán 54 holttestet sorakoztattak fel. A halálos áldozatokon szúrt és lőtt sebek látszanak. A szomszédos utcákon huszonöt, sorsára hagyott holttestet számláltak össze az AFP francia hírügynökség munkatársai.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet egyik munkatársa elmondta, hogy Bangui egyik kórházában további 52 holttestet regisztráltak.

"A halottakat a környék lakói hozták el a mecsetbe" - mondta a vallási központ egyik illetékese. A mecsetet megtöltik az eltűnt rokonaikat kereső nők és férfiak.

Az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok között csütörtökön törtek ki a legutóbbi összecsapások Bangui több kerületében. Először a város északi felében lövöldöztek, ez később átterjedt a város központi részére is. A kora délutáni órákra alábbhagyott az erőszak, és már csak elvétve lehetett fegyverropogást hallani a kerületekben. Egy jelentés szerint a zavargások alatt kifosztották az államfő és a miniszterelnök rezidenciáját is.

A nap folyamán 250 francia katonát vezényeltek Kamerunban a Közép-afrikai Köztársaság határára, néhány órával azelőtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazást adott Franciaországnak és az Afrikai Uniónak a katonai beavatkozásra a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

A hatalmon lévő Séléka tagjai rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.