Ezrek menekültek Bangui repülőterére

A francia invázió megállíthatja az afrikai vérengzést

A háború sújtotta afrikai ország, mozgóképen!

2013.12.06 20:55MTI

A Közép-afrikai Köztársaság elnöksége pénteken elrendelte, hogy az ország biztonsági és védelmi erői vonuljanak vissza kaszárnyáikba, s ezután kizárólag Franciaország, az Afrikai Unió (AU) katonái és az elnök testőrsége járőrözhet Bangui utcáin.

A csütörtökön kezdődött, több mint száz áldozattal járó fegyveres összetűzések után Bangui főútjait pénteken francia katonák vonták ellenőrzésük alá, de a külső kerületekben még a felkelők fegyveresei cirkáltak.

A nap folyamán több száz francia katona érkezett a szomszédos országokból, és Laurent Fabius külügyminiszter a France Info hírrádióban jelezte, hogy az afrikai országban a hét végéig megduplázzák, összesen 1200-ra emelik katonáik számát. A lövész kontingens mellett sugárhajtású repülőgépeket, helikoptereket, ejtőernyősöket és felfegyverzett szárazföldi járműveket vezényeltek a világ egyik legszegényebb országába.

Párizs pénteken azt is nyilvánosságra hozta, hogy egy kisebb francia alakulat, amelyet már korábban a helyszínre vezényeltek, csütörtökön több fegyveressel végzett Bangui repülőterén. Ugyancsak előző nap francia katonák lelőttek néhány embert, akik Banguiban egy kisteherautóról tüzet nyitottak néhány civil és francia egyenruhás irányába - közölte pénteken a vezérkar szóvivője. Hozzátette, hogy a katonák megsemmisítették a járművet.

A csütörtökön kezdődött véres összecsapások hatására több ezren menekültek a főváros nemzetközi repülőterére abban a reményben, hogy a francia katonák védelmet nyújtanak nekik a fegyveresekkel szemben.

Bangui érseke elmondta, hogy péntekre virradó éjszaka további harminckilenc embert gyilkoltak meg a többségükben muszlim fegyveresek.

Az országot irányító muzulmánok és az elűzött államfőt támogató keresztények közötti összetűzések átterjedtek az ország északi részén fekvő Bossangoa városába is, ahol legkevesebb harmincan vesztették életüket a harcokban - mondta egy segélyszervezet munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.