Újabb tüntetés

Egyiptom - Könnygázzal fékezték meg a tüntetőket

Könnygáz bevetésével zavartak szét az egyiptomi rendfenntartó erők pénteken több száz iszlamista tüntetőt, akik a múlt hét végén hozott szigorú törvények ellenére is Kairó utcáira vonultak.

2013.11.29 19:26MTI
MTI

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrök könnygázgránátokat lőttek a tömegbe, míg a tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök iszlamista híveinek tüntetései szinte mindennaposak azóta, hogy a hadsereg eltávolította a politikust a hatalomból. A felvonulások gyakran torkollottak a rendfenntartókkal, illetve a civil lakossággal való összetűzésekbe. A tüntetések elfojtása érdekében a hadsereg támogatásával hivatalba lépett ideiglenes kormány a múlt vasárnap szigorú rendeletet hozott a politikai gyűlések korlátozásáról.

A világi államberendezkedést támogató számos aktivista szerint a kormány valójában a készülő alkotmánymódosítással szembeni bírálatokat akarja elhallgattatni. A törvényt bírálták az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetek is, szerintük a törvény szabad kezet ad a rendőrségnek abban, hogy melyik tüntetést tiltja be és melyiket engedélyezi.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint a jelenlegi zavargások késleltethetik az alkotmánymódosítás folyamatát. A még Murszi elnöksége alatt elfogadott alkotmányszöveg módosítására egy ötvenfős parlamenti bizottság dolgoz ki javaslatokat. A tervezetet később - várhatóan januárban - népszavazásra bocsátják.

Az iszlamisták a teljes alkotmánymódosítási folyamatot elutasítják. Világi beállítottságú - vagyis az állam és a vallás teljes szétválasztását pártoló - aktivisták várhatóan szintén tüntetéseket tartanak majd. Ők a készülő alkotmánytervezetnek azokat a cikkeit ellenzik, amelyek kiterjesztenék a hadsereg és az elnök hatalmát.

Murszi demokratikus választásokon került hatalomra, miután a tekintélyelvű kormányzást megvalósító Hoszni Mubarak elnököt megbuktatták az "arab tavasz" nagyszabású tüntetései. Bírálói szerint azonban a politikus később egy iszlamista kisebbség érdekét szem előtt tartva kezdte irányítani az országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.