A vallás modern értelemzését szorgalmazta

Elraboltak egy iszlámbíráló német írót Egyiptomban

Elraboltak egy egyiptomi születésű, német állampolgárságú írót Kairóban. Hamad Abdel Samad műveiben rendszeresen bírálta az iszlám politikai ideológiáját és a vallás modern értelmezését szorgalmazta.

2013.11.25 15:13MTI

A youm7 nevű egyiptomi hírportál az író bátyjára, Mahmudra hivatkozva számolt be arról, hogy Hamad Abdel Samad vasárnap délután a kairói al-Azhar park közelében eltűnt.

A publicista előzőleg telefonon jelezte, úgy érzi, hogy követik. Egyiptomi biztonsági körökből hétfőn ismertté vált, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított Samad gyanítható elrablása ügyében. Egy tisztségviselő azt mondta: nem zárható ki, hogy szélsőségesek felelősek az író eltűnéséért, akinek egyik vitatott műve az Iszlám világ bukása címet viseli.

Júniusban egy Kairóban tartott előadását követően két ismert egyiptomi szalafista hitszónok kijelentette, hogy Samadot többé nem védi a törvény, ami után több halálos fenyegetést is kapott. Samad bátyjának elmondása szerint az író ezután már csak testőr kíséretében mozgott Egyiptomban, ám a legutóbbi információk szerint vasárnap, az al-Azhar parkba megbeszélt találkozóra testőrét nem akarta magával vinni.

A német kormány hétfőn sürgős felvilágosítást követelt Egyiptomtól Abdel Samad sorsáról. Michael Bock, Németország kairói nagykövete a német külügyminisztérium tájékoztatása szerint már felvette a kapcsolatot az egyiptomi vezetéssel. Martin Schäfer német külügyi szóvivő közölte: a nagykövetségnek eddig még nem erősítették meg hivatalosan, hogy emberrablás történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.