Még a csend is véget ér

Elrabolták a gerillák, most vezetné az országot

Öt és fél évvel az után, hogy kiszabadult a baloldali gerillák hatéves fogságából, visszatér a politikába Ingrid Betancourt egykori kolumbiai elnökjelölt.

2013.11.23 11:30MTI

Pártja a kolumbiai Zöld Párt helyi idő szerint pénteken Bogotában bejelentette, hogy az 51 éves Betancourt indulni kíván a jövő évi elnökválasztáson. Ebből a célból harcba száll pártja elnökjelölti tisztségéért a 2014 márciusában tartandó előválasztáson.

Ingrid Betancourt több mint hat évet töltött a baloldali gerillaszervezet, a FARC fogságában, ahonnan kormányerők szabadították ki 2008 júliusában. Az akciót akkor még belügyminiszterként a jelenlegi elnök, Juan Manuel Santos irányította. Santos a hét közepén jelentette be, hogy ismét indulni kíván az államfői tisztségért.

A szélsőbaloldali, magát marxistának valló gerillaszervezet 2002 februárjában többedmagával hurcolta el Ingrid Betancourt-t, amikor könnyű repülőgépük kényszerleszállást hajtott végre az őserdőben. A dzsungelben embertelen körülmények között tartották fogva.

A kolumbiai-francia kettős állampolgárságú Betancourt jelenleg Londonban teológiát tanul. Évekkel ezelőtt még kizárta, hogy valaha is visszatérne a politikai életbe. A közelmúltban azonban azt nyilatkozta, hogy az elrablásával kapcsolatos rossz emlékek egyre inkább feledésbe merülnek.

Szenvedéseiről sikeres könyvet írt Még a csend is véget ér címmel.

A 2008-as túszmentő akcióban egyetlen lövés sem dördült el. A kolumbiai hadsereg hírszerzői beférkőztek a gerillák soraiba, és elhitették a túszokért felelős helyi parancsnokkal, hogy a foglyokat a FARC első számú vezetőjéhez viszik. A túszok nem is sejtették, hogy fogságuk utolsó pillanatait élik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.