Legalább ötvennégy ember meghalt

Rigai tetőomlás - mindhárom balti országban megemlékeztek az áldozatairól

A legalább 54 ember halálát okozó rigai tetőomlás nyomán elrendelt háromnapos nemzeti gyász zárónapján, hétfőn Lettországban mindenfelé néhány perces némasággal adóztak az áldozatok emlékének.

2013.11.25 15:21MTI
MTI

A katasztrófa helyszínén, a Riga külvárosában lévő bevásárlóközpont romjainál pontban tíz órakor három percre leállították a mentési munkálatokat.

Andris Berzins államfő és egyszerű állampolgárok százai virágokat helyeztek el és mécseseket gyújtottak a helyszínen. Lettország-szerte félárbocra eresztették a nemzeti zászlót.

Észtországban a közintézményeken és sok magánházban gyászszalaggal átkötött nemzeti zászlókat tűztek ki a kormány felhívására, amely így akarta kifejezni együttérzését a szomszédos balti állam népével. Litvániában, a harmadik balti államban szintén félárbocra engedték a nemzeti zászlókat. A mentési munkálatok a végükhöz közelednek.

Vasárnap este befejeződött egy 80 négyzetméteres terület átvizsgálása, ahol még embereket gyanítottak a romok alatt. Újabb áldozatokat nem találtak - közölte a belügyminisztérium államtitkára a televízióban.

A rendőrség folytatja a múlt csütörtökön megkezdett vizsgálatot a szerencsétlenség okának kiderítésére. Bizonyítékokat gyűjtenek a helyszínen, már 105 embert meghallgattak, és begyűjtötték az épület tervezési és építési dokumentumait.

Valdis Dombrovskis miniszterelnök hétfőn a televízióban azt mondta, hogy "súlyos bűncselekmény történt", és ennek megfelelően kell eljárni az ügyben. Az áldozatok nagy száma miatt Berzins államfő már korábban követelte, hogy a nyomozást olyan alapossággal végezzék, ahogyan a gyilkosságok esetében szokás. A gyászba egyre nagyobb harag vegyül.

A kis balti köztársaságban heves vita alakult ki arról, hogy ki a felelős a katasztrófáért. Sokan tervezési hibákról vagy az építési előírások megszegéséről beszélnek.

A Diena című lett napilap hétfőn így kommentálta a tragédiát: "Nem tájfun, földrengés vagy természeti katasztrófa volt ez, sem valamiféle, sok halottal járó zavargás egy távoli országban. Ez a tragédia itt történt, Riga közepén. (...) Hogyan lehetséges, hogy egy épület, amelyet alig néhány éve építettek, beomlik? Valaki megtervezte, felépítette, beüzemelte, és elkészülte után felügyelte.

Ezért kétség sem fér hozzá, hogy konkrét felelősök vannak, akiket meg kell büntetni mindazért, ami történt. De akármilyen súlyos büntetést kapnak, az áldozatok életét nem lehet visszaadni".

A 2011-ben épült, a litván tulajdonú Maxima üzletlánchoz tartozó rigai bevásárlóközpontban múlt csütörtökön 500 négyzetméteres felületen beomlott a tető.

Szombat este romeltakarítás közben a tető egy újabb része szakadt le, és bár ezúttal szerencsére senki sem sérült meg, a hatóságok ideiglenesen felfüggesztették a munkálatokat.

Belügyminisztériumi tisztségviselők később közölték, hogy az épület instabil szerkezetére való tekintettel vasárnaptól nehézgépek segítségével folytatják a törmelék eltávolítását. Döntés született arról is, hogy teljesen lebontják az épületet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.