Fél tonnás gyújtóbomba az iskolában

Szír kormányerők több tucat gyújtóbombát is bevetettek

A szíriai kormány fegyveres erői több tucat gyújtóbombát is bevetettek az utóbbi egy évben a felkelők elleni harcokban, köztük egy fél tonnásat is, amely 37 embert ölt meg egy iskolában.

2013.11.10 18:45MTI
Pokolgépes merénylet túlélői

"Szíria azért használt gyújtóbombákat, hogy borzalmas sérüléseket okozzon polgári személyeknek, köztük sok gyermeknek" - mondta Bonnie Docherty, a HRW egyik illetékese. Docherty közölte, hogy a szervezet jelentést készített a gyújtóbombák bevetéséről és azt Genfben egy nemzetközi tanácskozás elé terjeszti.

A szervezet adatai szerint tavaly november óta a szíriai kormány hadseregének repülőgépei és helikopterei legalább 56-szor vetettek be gyújtóbombát, mindegyik még a volt Szovjetunióban készült.

A HRW felhívta a világot arra, hogy ítélje el Szíriát az olyan fegyverek használatáért, amelyek töltetük révén objektumok felgyújtását szolgálják és égési sérüléseket okoznak. A szervezet szorgalmazza, hogy a nemzetközi jog szigorúbban korlátozza az ilyen fegyverek hadrendbe állítását.

Több mint száz ország írta alá azt a nemzetközi megállapodást, amely tiltja gyújtóbombák bevetését olyan területen, amelyen sok a polgári személy. Szíria nem tartozik közéjük.

Az arab országban két és fél éve kezdődött a belháború azzal, hogy békés tüntetők tömegébe lőttek szír kormányerők. A konfliktus ezután fegyveres összecsapásokba torkollt, és egyre jobban kiszélesedett a bevetett arzenál: a kézi lőfegyverek után következtek a harckocsik és ágyúk, majd a helikopterek, a harci repülők, a rakéták a kormány részéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.