Szabadság-díj

Szíria - Soros egymillió dollárral járul hozzá a segélyezéshez

"Ez a helyzet azért alakult ki, mert mind a kormány, mind pedig a lázadók a háború eszközének tekintik azt, ha megtagadják az emberektől a humanitárius segélyekhez való hozzájutást."

2013.11.08 10:49MTI

Soros György egymillió dollárral járul hozzá a háború sújtotta Szíria humanitárius megsegítéséhez.

Az AP hírügynökség pénteki jelentése szerint a magyar származású amerikai üzletember ezt helyi idő szerint szerda este jelentette be New Yorkban, amikor átvette a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) által odaítélt Szabadság-díjat. A szervezet ezzel ismerte el az emberi jogok érvényesítéséért és a szabad társadalom megteremtésért tett erőfeszítéseit.

Soros György az ünnepélyes díjátadás alkalmából mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Szíriában éheznek az emberek, egyre több gyerek szenved alultápláltságban, miközben hamarosan jön a fagyos tél. Úgy vélte: ez a helyzet azért alakult ki, mert mind a kormány, mind pedig a lázadók a háború eszközének tekintik azt, ha megtagadják az emberektől a humanitárius segélyekhez való hozzájutást.

Az üzletember szerint az amerikai-orosz megállapodás után javultak ugyan a politikai rendezés kilátásai, de a civil lakosság életfeltételei romlanak, mivel mindkét fél továbbra is beavatkozik a segélymissziók dolgába, saját tárgyalási pozícióját javítandó a tervezett béketárgyalások előtt.

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság 1933-ban jött létre Albert Einstein kezdeményezésére. A Szabadság-díj odaítélésével a szervezet tanúságot kíván tenni arról, hogy rendkívüli képességű emberek egyénileg is alakítani tudják a történelmet, jobbítani a világot, olyanná téve, ahol mindenki számára elérhetővé válik a szabadság.

A szervezet első díjazottja 1957-ben Willy Brandt Nobel-békedíjas néhai német kancellár volt. Az elmúlt években olyan ismert politikusok is megkapták a díjat, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, Václav Havel néhai cseh államfő, illetve George W. Bush és Bill Clinton volt amerikai elnökök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.