"Véget kell vetni a széthúzásának"

Az Al-Kaida szír szárnya

Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida vezetője elrendelte, hogy az általa vezetett nemzetközi terrorszervezet egyetlen szíriai szárnya az an-Núszra Front legyen, az ugyancsak dzsihádista Iraki és Levantei Iszlám Államnak (ISIS) pedig Irakra kell korlátoznia tevékenységét.

2013.11.08 21:05MTI

Ajman az-Zavahíri a televízióban lejátszott hangfelvételében adta ki az utasítást. Kiderült az is, hogy június 9-én már írásban is adott ki parancsot, melynek értelmében fel kell számolni az ISIS-t, vagyis annak "vissza kell vonulnia" Irakba, és fel kell vennie korábbi nevét (Iraki Iszlám Állam). A mostani kemény hangú utasítás értelmében Szíriai területen ezután csak az an-Núszra Front harcolhat az al-Kaida egyetlen szárnyaként. Ajman az-Zavahíri határozottan leszögezte, hogy Abu Mohamed al-Dzsuláninak kell maradnia az an-Núszra Front élén.

Zavahíri nyári döntésének a teljesítését azonban a hírügynökségek szerint Bakr al-Bagdadi, az ISIS vezetője akkor megtagadta. Az egyiptomi orvosból terroristává vált al-Kaida-vezér mostani megnyilatkozásában "nagy hibának" nevezte, hogy Bagdadi annak idején megalakította az ISIS-t az ő beleegyezése nélkül, még csak nem is értesítette őt előzetesen. Zavahíri elrendelte, hogy véget kell vetni a dzsihádista harcosok széthúzásának, egységes szervezeten belül kell vívniuk tovább harcukat Szíriában. Fenn kell tartani azonban a jövőben is együttműködésüket - tette hozzá Zavahíri.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy az utóbbi hónapokban kétségtelenül érzékelni lehetett: Bagdadi és emberei dacolnak az al-Kaida csúcsáról érkező utasításokkal. Ajman az-Zavahíri mostani üzenetéből megfigyelők arra következtetnek, hogy az al-Kaida központosítani akarja a dzsihádisták tevékenységét, engedelmességre kényszerítve Bagdadit és embereit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.