Terror fenyegetés

Sok a halott a Boko Haram terrortámadásaiban Nigériában

A Boko Haram iszlamista terrorhálózat fegyvereseinek utóbbi napokban elkövetett rajtaütései mintegy hetven ember halálát okozták, háromszáz ház pedig porig égett Nigéria északkeleti részében.

2013.11.04 21:05MTI

Az első támadást az iszlamista szekta fellegvárának tekintett Borno államban fekvő Bama városában hajtották végre a terrorszervezet emberei. "Nagyjából hetven, kisteherautókkal és motorkerékpárokkal érkezett fegyveres támadta meg a települést csütörtökön" - közölte egy önkormányzati tisztségviselő, hozzátéve, hogy a lázadók "huszonhét embert megöltek, tizenkettőt megsebesítettek és mintegy háromszáz házat felgyújtottak".

Hasonló rajtaütést követtek el ugyanezen szövetségi államban szombaton, a terroristák akkor tizenhárom embert mészároltak le, házakat gyújtottak fel, valamint több gépjárművet és motorkerékpárt is elraboltak.

Szombaton a felkelők egy esküvőről hazafelé tartó autókonvojt is megtámadtak Bornóban, a rajtaütésben harminc ember veszette életét.

Ezzel párhuzamosan Abubakar Sekau, a Boko Haram korábban halottnak hitt vezetője hétfői videoüzenetében közölte, hogy ő irányította a legalább százhuszonhét ember halálát okozó, október 23-i összecsapást az északkelet-nigériai Yobe szövetségi állam fővárosában, Damaturuban. A felvételen Sekau katonai felszerelésben látható, kezében egy gépfegyverrel.

A parancsnok azzal vádolta meg a nigériai hadsereget, hogy hazudott halottainak számáról. A hivatalos adatok szerint az összecsapásban kilencvenöt lázadó, huszonkét katona és nyolc rendőr vesztette életét.

Az utóbbi időben feléledtek a vallási feszültségek a több mint 160 milliós Nigériában, amelynek lakossága nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a muzulmánok és a keresztények között.

Nigéria északi részén május óta szükségállapot van érvényben a Boko Haram elszaporodott terrorakciói miatt. A szélsőséges fegyveres szervezet és a belőle kivált csoportok Nigéria főleg muzulmánok lakta északi részén iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni.

A nigériai hatóságok 2009-ben egyszer már úgy hitték, hogy leszámoltak az iszlamista szélsőségesekkel: a heves harcok során 800 lázadóval végeztek, köztük a Boko Haram alapítójával, Mohamed Juszuffal is. A szervezet azonban újjáéledt romjaiból, és minden korábbinál jobban megerősödve tért vissza, miután kapcsolatokat épített ki az al-Kaidához kötődő szaharai szélsőségesekkel.

A lázadócsoport 2009 óta már több ezer ember haláláért tehető felelőssé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.