Legalább 20 halott

Nigéria: biztonsági erők csaptak össze a Boko Haram fegyvereseivel

"A lázadók nekiláttak a vérengzésnek, a katonák pedig szembeszálltak velük és megölték a szervezet tizenöt tagját. A terroristák közül sokan elmenekültek" - olvasható a hadsereg közleményében.

2013.10.07 07:58MTI
Fotó: MTI

A nigériai biztonsági erők összecsaptak a Boko Haram iszlamista lázadószervezet fegyvereseivel, akik megtámadtak egy települést az északkeleti országrészben, a harcokban legalább húsz ember életét vesztette - közölte a hadsereg vasárnap.

A felkelők szombaton, a kora reggeli órákban törtek be Damboába - közölte a nigériai hadsereg Borno szövetségi államban található egységeinek szóvivője, hozzátéve, hogy a támadók öt emberrel reggeli imájuk közben végeztek egy mecsetben - mondta a szóvivő.

"A lázadók nekiláttak a vérengzésnek, a katonák pedig szembeszálltak velük és megölték a szervezet tizenöt tagját. A terroristák közül sokan elmenekültek" - olvasható a hadsereg közleményében.

A kormányerők jelentéseiben gyakran az áll, hogy a katonáknak nagyságrendekkel több felkelővel sikerült végezniük, mint ahányan ők elestek az összecsapások során, ezeket a statisztikákat azonban nem mindig lehet hitelt érdemlően bizonyítani.

A nigériai hadsereg a hét elején számos iszlamista harcossal végzett a szélsőségesek táborai elleni légi csapásokkal, amelyeket egy előző vasárnap elkövetett vérengzésre válaszul hajtottak végre az ország északkeleti részében.

Az utóbbi időben feléledtek a vallási feszültségek a több mint 160 milliós Nigériában, amelynek lakossága nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a muzulmánok és a keresztények között.

Nigéria északi részén május óta szükségállapot van érvényben a Boko Haram elszaporodott terrorakciói miatt. Az iszlamista szekta fellegvárának Borno szövetségi államot tekintik, a szélsőséges fegyveres szervezet és a belőle kivált csoportok Nigéria főleg muzulmánok lakta északi részén iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni.

A terrorszervezet júniusban 22 diákkal és tanárral végzett két támadásban, júliusban pedig 42 embert öltek meg egy kollégiumban Nigéria északkeleti részén.

A szervezet azért támadja az oktatási intézményeket, mert azokat a nyugati kultúra szimbólumainak tartja.

A lázadócsoport 2009 óta már több ezer ember haláláért tehető felelőssé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.