Visszahívta a Független Államok Közösségébe

Lukasenka: Grúzia térjen vissza a közösség tagjai közé

A fehérorosz elnök arra kérte Grúziát, hogy térjen vissza a Független Államok Közösségébe (FÁK). Aljakszandr Lukasenka, a FÁK soros elnökségét betöltő ország vezetőjeként tette a nyilatkozatot a szervezet pénteki csúcstalálkozóján, Minszkben.

2013.10.25 17:53MTI
MTI

"Azt akarjuk, hogy Grúzia visszatérjen a közösség tagjai közé" - mondta a fehérorosz államfő a tanácskozáson elhangzottakat összegezve. Szerinte a kaukázusi országban "nagyon sokan, beleértve a vezetést is, olyan fórumot akarnak, ahol meg lehet vitatni a gazdasági és egyéb kérdéseket is". Aljakszandr Lukasenka hozzátette, hogy ma feltétlenül azt kell keresni, ami egyesít és nem azt, ami elválaszt.

"Azt gondolom, hogy Grúzia meghall bennünket és hogy ezt(a felhívást) értékelni fogják az emberek". A Kaukázuson túli országnak a Független Államok Közösségéből kilépését Miheil Szaakasvili elnök 2008 augusztus 12-én jelentette be, nem sokkal azután, hogy a Dél-Oszétia birtoklásáért Oroszországgal vívott háborúban vereséget szenvedett.

Grúzia hivatalosan 2009-ben lépett ki a szervezetből. Grúziában vasárnap tartanak elnökválasztást, és azon már nem indulhat az államfői posztot 2004 óta betöltő Miheil Szaakasvili. Viktor Janukovics, a Független Államok Közösségének soros elnökségét jövőre átvevő Ukrajna elnöke is támogatta a Lukasenka által bejelentett felhívást.

"A FÁK fórumain megszoktuk, hogy beszélünk egymással és megegyezünk" - mondta az ukrán elnök, utalva a kereskedelmi korlátozásokkal kapcsolatos orosz-ukrán vitákra.

Szakértők szerint Oroszország politikai céljai érdekében nem egyszer alkalmazta Ukrajnával szemben az ukrán élelmiszerek, mezőgazdasági termékek behozatalának ideiglenes tiltását.

A Roshen ukrán csokoládégyár termékeinek Oroszországba irányuló exportját több hete betiltották. Ukrajna a november végi uniós keleti partnerségi csúcstalálkozón Vilniusban várhatóan aláírja az Európai Unióval (EU) a társult tagsági megállapodást.

A Grúziával későbbiekben aláírandó hasonló egyezményt az EU a litván fővárosban tervezi jóváhagyni. Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem lehet egyszerre az orosz-fehérorosz-kazah vámunió és az Európai Unió társult tagja.

Szavai szerint a társult tagsági egyezmény tervezetében található utalások, miszerint Ukrajna részt vehet más egyesülésekben, nem változtatják meg a helyzetet, amely kizárja, hogy Ukrajna csatlakozhasson a vámunióhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.