Változik a fehérorosz diplomácia

Lukasenka menesztette a külügyminisztert

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felmentette tisztségéből Szjarhej Martinav külügyminisztert - jelentette be hétfőn a fehérorosz elnöki hivatal közleményben, amely a leváltás részleteire nem tér ki.

2012.08.20 22:14MTI

A fehérorosz diplomácia élére az elnök Vladzimir Makejt, az elnöki hivatal volt vezetőjét nevezte ki a közlemény szerint.

Martinavot néhány nappal az után menesztették, hogy kiutasították a svéd nagykövetet és valamennyi svéd diplomatát Minszkből, és visszahívták a fehérorosz diplomatákat Stockholmból.

A svéd-fehérorosz diplomáciai válságot az váltotta ki, hogy egy svéd férfi vezette kisrepülőről több száz plüssmackót dobtak le ejtőernyővel fehérorosz területre. A mackókban a szabadság és az emberi jogok tiszteletben tartására felszólító üzenetek voltak.

Az eset után a volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka úgy döntött, hogy kiutasítja az országból az összes svéd diplomatát, beleértve a nagykövetet is, bezáratja a stockholmi nagykövetséget, és meneszt több magas rangú fehérorosz vezetőt, közöttük a határőrség és a légierő parancsnokát.

Fehéroroszország ellen az Európai Unió szankciókat vezetett be az ellenzékiekkel szembeni megtorló intézkedések miatt, amelyek Lukasenka 2010-es újraválasztása óta tovább szigorodtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.