Lukasenka, takarodj!

Jön a "Fehérorosz Tavasz" - nyakunkon a következő forradalom?

Az ellenzék következő tüntetési terve, hogy mindenki bezárkózik a házába, lekapcsolja a villanyt, bebújik a takaró alá és azt suttogja: Lukasenka, takarodj!

2011.09.22 14:44Konrád - ma.hu

Rövid szünet után az ellenzék támogatói újra csatába indulnak Fehéroroszországban. A csendes tüntetők megtalálhatóak az egész országban, céljuk Lukasenka rezsimjének aláaknázása.

Régi mondás, hogy „Egy kismadár csicseregte”, mindazonáltal, Fehéroroszországban ez a kismadár a Twitter, ami a Facebookkal karöltve hívja az elégedetleneket az utcára. Persze nem mindegy hogyan, hiszen a kommunista diktatúrában, aki az utcára vonul, onnan egyenest a börtönbe kerül. Éppen ezért a tüntetések szervezése nagy titokban történik. A „Forradalom a Közösségi Hálón” szervezet reméli, a sok városra kiterjedő földalatti mozgalom akciójával megváltoztathatják a dolgokat.

„Az emberek nem akarnak az utcára vonulni mindent kockára téve” - mondta Vjacseszlav Dianov, a csoport egyik vezetője. „Ezért átbeszéltük a stratégiát, és akciótervet készítettünk, valamint összeállítottuk a követeléseink listáját is, így az emberek tisztában vannak azzal, miért harcolunk.”

A harc természetesen csak képletesen értendő. A csoport oldalán szerepel sok “mit ne tegyünk” dolog, mint például: ne hozzanak zászlókat, ne kiabáljanak jelmondatokat, és ne vegyenek fel semmit, ami megkülönbözteti az embert egy sima járókelőtől. Ennek oka, hogy a Belorusz parlament törvényt hozott, aminek értelmében a „szervezett tétlenség” illegális tevékenységnek minősül. Ezért a „forradalom” inkább csendes, de legalább nincs elhallgattatva.

A szervezők nem várnak ezreket a tüntetésekre, ami érthető, hiszen a legutóbbi, júliusi tüntetések alkalmával százakat tartóztattak le, és sokan veszítették el állásukat. Ez a taktika remekül működik, hiszen Fehéroroszországban a Szovjetunió felbomlása óta nem tapasztalt gazdasági válság van. Márpedig az emberek ilyen körülmények között nem fogják kockáztatni a megélhetésüket. Lukasenka elnök, akit sokan „az utolsó európai diktátornak” neveznek, nagyon népszerűtlen a nyugati világban - a 8 milliárd dolláros segélyt, amit az IMF-től kért, el is utasították. Az árak az egekbe szöktek, az emberek ételt és egyéb nélkülözhetetlen dolgokat lopnak a boltokból és szupermarketekből.

Sokan próbálnak optimisták maradni, nevetségessé tenni Lukasenkát abban a reményben, hogy megalázzák a fehérorosz emberek szemében - valamint, hogy életben tartsák a reményeket. Miután az elnök háromszorosára emelte a cigaretta árát, született a vicc: „Gyors, olcsó és hatékony gyógymód a nikotinfüggőség ellen A. Lukasenkától”. De a helyzet reménytelenségét akkor tudjuk igazán átérezni, ha az ilyen vicceket halljuk: „Az ellenzék következő tüntetési terve, hogy mindenki bezárkózik a házába, lekapcsolja a villanyt, bebújik a takaró alá és azt suttogja: Lukasenka, takarodj”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.