12 halálos áldozat

Lukasenka szerint mindent bevallottak a minszki metrórobbantók

Őrizetbe vették a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás fő gyanúsítottját - jelentette be a fehérorosz főügyészség szerdán.

Nézze meg képeinket a robbantásról - KATTINTSON! képgaléria

2011.04.13 13:35MTI

Andrej Sved, a főügyészség vezetőjének a helyettese, a nyomozás irányítója újságíróknak elmondta, hogy rendőrkézre került egy másik személy, az elkövető bűntársa is a terrorcselekménnyel kapcsolatban. Mindketten fehérorosz állampolgárok, büntetlen előéletűek, és minden kétséget kizáróan régóta ismerik egymást.

A robbantásos merénylet feltételezett elkövetője 25 éves. Vallomásaik alapján közük volt egy korábbi, 2005-ben Vityebszkben történt robbantáshoz és a 2008 júliusában Minszkben elkövetett függetlenség napi pokolgépes merénylethez.

Ezeket az értesüléseket azonban még ellenőrizni kell - mondta a nyomozást vezető ügyész.

(fotó: MTI)


Sved elmondta: a metró biztonsági kameráinak a felvétele alapján bukkantak a gyanúsított nyomára.

A képkockák tanúsága szerint az elkövető a Kupalovszkaja állomásra érkezett. Innen sétált át az Oktyabrszkaja állomásra, ahol a peron egyik padja alá egy csomagot helyezett el, majd továbbment, miközben kezével zakójának zsebében matatott. Ezt követően következett be a detonáció, amely a 12 halálos áldozaton túl több mint 200 embert megsebesített: az állomásra akkor érkezett meg éppen egy zsúfolt szerelvény, amelyből tódultak ki az utasok.

Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter korábban azt jelezte, hogy a nyomozószervek feltételezése szerint a házi készítésű pokolgépet távirányítással hozták működésbe.

Lukasenka: a metrórobbantók beismerték korábbi terrorcselekményeiket is

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán megerősítette, hogy beismerte bűnösségét a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantással gyanúsított két férfi, sőt azt is, hogy két korábbi terrorcselekmény is a lelkükön szárad. 2005-ben Vityebszkben, majd 2008 júliusában Minszkben volt egy-egy pokolgépes merénylet, s a tetteseket azóta nem fogták el.

"Szörnyű, de tény, ezek a senkiháziak munkáskollektívákban dolgoztak, esztergályosként, lakatosként" - mondta Lukasenka.

A két férfit alkalmazó vállalatok vezetése szemére vetette, hogy nem vették észre idejében, miben mesterkednek. "Cinkosok, de az is lehet, hogy megrendelők voltak, és ez számunkra nagyon fontos" - fogalmazott a fehérorosz elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.