Terrortámadástól tartanak

Képek: robbantás a minszki metróban, rengeteg a halott

Robbanás történt hétfőn a fehérorosz főváros metrójában - jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Nézze meg képeinket a robbantásról Ön is - KATTINTSON! képgaléria

2011.04.11 20:07MTI

Egyes hírek szerint két robbanás is történt a kora esti csúcsforgalomban a metró Oktyabrszkaja állomásánál, Minszk belvárosában, ahol metróvonalak keresztezik egymást.

Mentőautók és tűzoltók siettek a helyszínre, megjelentek a fehérorosz titkosszolgálat emberei is. A metróállomás Aljakszandr Lukasenka elnöki rezidenciája közelében van. Az elnök később személyesen tájékozódott a helyszínen, és virágot helyezett el az állomásnál. A RIA Novoszti hírügynökség idézte az elnököt, aki szerint 11 halálos áldozatot és mintegy száz sérültet követelt a robbanás.

Lukasenka nem zárta ki, hogy "kívülről szervezett" merénylet történt. Később az ország főügyésze is merényletet emlegetett a RIA Novosztyi szerint.

Az AP amerikai hírügynökség idézte a metrón utazó egyik utast, egy bizonyos Alekszej Kiklevicset, aki elmondta, hogy a robbanás következtében leszakadt az állomás plafonja. Igor Tumas, egy másik utas éppen leszállt a szerelvényről, amikor a nagy villanással járó robbanás a földre teperte. Megpróbált segíteni egy férfin, akinek a robbanás letépte a lábait.

"De akkor láttam csak, hogy már halott" - mondta. 2008 júliusában 50 ember megsérült egy minszki koncerten történt robbanásban, amelyen az elnök is részt vett. Az esetet nem tárták fel, perre nem került sor. A média akkoriban arról cikkezett, hogy a tettesek a Fehér Légió illegális nacionalista szervezet tagjai, akik erőszakkal akarnak fellépni az állami szervek ellen.

Kattintson a képre: sebesült férfi mobiltelefonál az Oktyabrszkaja metróállomásnál, Minszkben (fotó: MTI)


Lukasenka megnyerte a december 19-i választásokat, de az ellenzék azt állítja, hogy az eredményt meghamisították.

A fehérorosz elnök a múltban is megvádolt már külföldi erőket azzal, hogy destabilizálni akarják országát, belső viszályt szítanak.

Kattintson a képre: sebesülteket ápolnak az Oktyabrszkaja metróállomásnál, Minszkben (fotó: MTI)


Az oroszországi honlapok némelyike, például a livejournal.ru egyik névtelen bloggerje "belső hatalmi harcról" ír, mások az orosz titkosszolgálatot, az FSZB-t vélik a háttérben, s a cél az lenne, hogy megingassák Fehéroroszország belpolitikai helyzetét.

"Nálunk ez másképpen van, mint Oroszországban; nincsenek csecsenek és lényegében alig vannak külföldiek. Az ország jórészt elzárt" - mondja Marina Raslej fehérorosz politológus.

Eltérően Oroszországtól, ahol az iszlamisták fenyegetik a konfliktusokkal terhes észak-kaukázusi régiót, Fehéroroszországban a hatóságoknak mostanáig nem nagyon jutott eszükbe terrorveszélyről beszélni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.