Válasz a litván plüssmackókra

Lukasenka lelöveti az ország légterébe behatoló repülőgépeket

A fehérorosz légtérbe behatoló bármely idegen repülőgép "minden eszközzel", akár fegyverrel való megállítására utasította a határőrség vezetőjét Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

2012.08.03 09:57MTI

Lukasenka rossz néven vette, hogy egy hónappal ezelőtt egy kisebb repülő a szomszédos Litvániából berepülve több száz, politikai üzenetet hordozó plüssmackót dobott le - jelentette a Reuters.

Július 4-én, egy nappal az ország függetlenségi ünnepe után egy kisebb, egymotoros repülőgép hatolt be a szomszédos Litvánia felöl a fehérorosz légtérbe, és nyolcszáz darab plüssmackót szórt szét az ország területén. A békés "hadműveletet" állítólag egy svéd reklámügynökség szervezte.

Az első látásra látványos "csínynek" tűnő akció politikai jelleget öltött, amennyiben minden egyes mackó üzenetet hordozott, s abban felszólították Lukasenkát: tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

A plüssmedvék "ejtőernyős művelete" oly mértékben gerjesztette haragra az elnököt, hogy menesztette állásából a határőrség, a légierő és a légvédelem parancsnokát. Aljakszandr Bojecska, a határőrség új parancsnoka pedig határozott utasítást kapott az elnöktől: minden eszközzel, akár fegyverrel is hiúsítson meg minden idegen légi behatolást, lényegében a légtérsértő lelövését is kilátásba helyezve.

A hatóságok hivatalosan csak a múlt hónap végén ismerték el a "medvetámadás" tényét, vélhetően azért is meg kellett tenniük, mert egy Anton Szurjapin nevű blogger fotókat tett fel a világhálóra a plüssmackókról. A bloggert a Reuters szerint őrizetbe vették.

Az említett svéd reklámügynökség vezetője állítólag azt mondta egyik nyilatkozatában, hogy "gyerekjáték" volt a művelet, hiszen Fehéroroszág légvédelméről szerinte minden fontos adat elérhető a világhálón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.