74,3 százalékos részvétel

Fehéroroszország: csak Lukasenka-pártiak jutnak a parlamentbe

Az ellenzék valószínűleg nem szerzett egyetlen mandátumot sem a fehérorosz parlamenti választásokon - közölte hétfő hajnalban a központi választási bizottság. A testület szerint a részvételi arány 74,3 százalékos volt, az ellenzék szerint ez hamis adat.

2012.09.24 07:23MTI

A bizottság szerint a 110 parlamenti alsóházi helyből 109 esetében lehetett tudni már a szavazatok összeszámlálása után, hogy mely jelölt fogja betölteni. A bizottság felsorolta a nyertesek nevét - csak a vezetéknevüket -, de azt egyikük esetében sem közölte, hogy olyan jelöltről van-e szó, aki támogatja Aljakszandr Lukasenka elnököt.

Egy újságíró az eredményhirdetésen megkérdezte a bizottság elnökét, Lidia Jermosinát, hogy ellenzéki jelölt nyert-e mandátumot, mire ő azt felelte: "ez kevéssé valószínű. Egyik régió sem jelentett erre utaló választási adatot".

Elemzők szerint az új parlament csak Lukasenka-párti képviselőkből fog állni.

Az ellenzék megfigyelői kétlik, hogy reális volna a Jermosina által közölt 73 százalékos részvételi arány. Vitalij Rimasevszkij, a kereszténydemokrata párt társelnöke az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: tekintve, hogy bojkottra szólították fel a szavazópolgárokat, és ez majdnem minden nagyobb városban hatásos is volt, a részvételi arány nem lehetett több 38 százalékosnál.

A fehérorosz választási törvény szerint nincs pártlista, mind a 110 mandátumért egyéni jelölteknek kellett megküzdeniük. Ha az első fordulóban a részvétel meghaladja az 50 százalékot, a választás érvényes és eredményes, a mandátumot a legtöbb voksot begyűjtő jelölt kapja meg. Összesen 293 jelölt küzdött a 110 parlamenti helyért, de 16 választókerületben csak egy jelölt neve szerepelt a szavazólapon.

Fehéroroszországban 18 éve, Lukasenka elnök hivatalba lépése óta nem volt olyan parlamenti vagy elnökválasztás, amelyet független megfigyelők szabadnak minősítettek volna. Minszkben bezárták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját, miután a szervezet élesen bírálta a 2010. decemberi elnökválasztás lebonyolítását. Ennek ellenére a mostani választást több száz külföldi és több tízezer hazai megfigyelő követte figyelemmel. Az EBESZ mintegy 260, a Független Államok Közössége pedig 330 megfigyelőt küldött, de például 23 független külföldi megfigyelő - köztük Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke - is akkreditáltatta magát a választásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.