Nairobi

2011-ben a Westgate bevásárlóközpont mellett élt a "Fehér Özvegy"

A brit bulvársajtó szerdán arról számolt be, hogy a "Fehér Özvegy" néven emlegetett angol terroristanő 2011-ben a kenyai fővárosban, Nairobiban a Westgate bevásárlóközpont mellett élt, amely szeptemberben négynapos túszdráma színhelye volt.

2013.10.24 09:44MTI
MTI

A múlt hónapban a nemzetközi rendőri szervezet, az Interpol körözést adott ki a 29 éves Samantha Lewthwaite, a "Fehér Özvegy" ellen, de nem a nairobi bevásárlóközpont elleni terrortámadás miatt.

Azt gyanítják, hogy a nő részt vett egy 2011-es összeesküvésben, amelynek célja kenyai üdülők elleni pokolgépes merényletek végrehajtása lett volna. Nairobiban a bevásárlóközponthoz közeli lakópark házgondnoka azt mondta szerdán, hogy a nő két évvel ezelőtt ott bérelt lakást. Egy barátjával és négy gyerekkel élt a lakásban.

Egy kenyai biztonsági tisztviselő megerősítette azt értesülést, de hozzátette, hogy a nő valószínűleg nem végzett megfigyelést. Szerinte Lewthwaite-nek az al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezeten belül inkább a futárnak és a pénzügyi támogatások begyűjtőjének a szerepe jutott. Lewthwaite - egy brit katonatiszt lánya, aki a tehetős dél-angliai Buckinghamshire megyében született és nőtt fel - már tizenévesen áttért az iszlám hitre. Fiatalon feleségül ment egy jamaicai származású, szintén iszlám hitre tért bevándorlóhoz, Germaine Lindsayhez, aki a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője volt.

Lewthwaite, akire férje halála után ragasztották szélsőséges iszlamista körökben a "White Widow" (Fehér Özvegy) nevet, a londoni merénylet után nem sokkal egy másik, szintén Londonban felnőtt radikális iszlám aktivistával, Habib Ghanival Kenyába menekült, és állítólag össze is házasodtak.

A fiatal angol nő a brit sajtó hírszerzési forrásokból származó egybehangzó értesülései szerint az al-Shabaab nagy befolyású vezetői közé emelkedett, és ő a csoport első számú pénzadományszerzője, valamint összekötője az al-Kaida terrorhálózat európai szárnyával.

Korábbi brit sajtóértesülések szerint az angol terroristanőt is megölhették a kenyai biztonsági erők a nairobi bevásárlóközpontban történt terrortámadás felszámolásakor.

Az al-Shabaab fegyveresei szeptember 21-én indítottak támadást, a túszdrámában hivatalos adatok szerint 67-en haltak meg, 61 civil és a biztonsági erők hat tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.