Nincs eredmény

Nem volt köze a Westgate Mall elleni támadáshoz Ikrimának, akit Szomáliában próbáltak elfogni

Nem volt köze a nairobi Westgate Mall bevásárlóközpont elleni támadáshoz az al-Shabaab terrorszervezet azon parancsnokának, akit amerikai kommandósok a hétvégén eredménytelenül kíséreltek meg elfogni Szomáliában.

2013.10.09 08:14MTI

Lisa Monaco, a Fehér Ház terrorelhárítási tanácsadója a PBS közszolgálati televíziónak adott interjújában nem árult el részleteket az akcióval kapcsolatban, csak annyit mondott, hogy Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, alias Ikrima az al-Kaidával együttműködő al-Shabaab iszlamista milícia egyik katonai parancsnoka.

A hétvégi kettős kommandós akció keretében Tripoliban elfogott Nazih Abdul-Hamid ar-Rukaival (alias Abu Anász al-Líbi) kapcsolatban azt mondta: ő az al-Kaida vezető tagjaként veszélyes volt az Egyesült Államokra nézve.

Közölte, hogy vádat emeltek a férfi ellen a terrorhálózat világméretű összeesküvésében való részvétele miatt. Lisa Monaco kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon a líbiai kormány előzetes beleegyezését adta-e a kommandós akció végrehajtásához. Az elnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenn akarja tartani a stratégiai kapcsolatokat a líbiai kormánnyal.

A tanácsadó szerint Líbit a haditörvényekkel és a katonai erő alkalmazására szóló felhatalmazással összhangban az amerikai haderő tartja fogva. Nem akart válaszolni arra kérdésre sem, hogy a férfit hol állítják majd bíróság elé, de rámutatott, hogy vele kapcsolatban a hírszerzési információk beszerzése a legfontosabb. Abu Anász al-Líbit egy amerikai hadihajón tartják fogva a Földközi tengeren.

A washingtoni kormány ezzel a nem most először alkalmazott módszerrel feltehetően ellen tud állni a kongresszusi republikánus honatyák azon követelésének, hogy a feltételezett terroristát zárják be valamelyik guantánamói börtönbe. Barack Obama elnök már a 2008-as választási kampányban ígéretet tett arra, hogy bezárják a Kuba szigetén lévő börtönkomplexumot, de ezt mindeddig nem tudta keresztülvinni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.