Westgate

Fosztogattak a katonák a kenyai túszdráma idején

Kenyai katonák kifosztottak egy üzletet a nairobi Westgate bevásárlóközpontban a múlt hónapban történt négynapos túszdráma idején.

2013.10.21 13:44MTI
MTI

Az AP amerikai hírügynökség birtokába került videó tanúsága szerint az al-Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei által szeptember 21-én indított támadás helyszínére vezényelt biztonsági erők néhány tagja jól megrakott nejlonzsákokkal távozik az egyik üzletből.

Az amerikai hírügynökség helyszínen járt tudósítói szerint a támadás után több kasszából is hiányzott a pénz, és megcsappantak az alkoholkészletek. A túszdráma kezdete után nem sokkal a kenyai hatóságok körülzárták a bevásárlóközpontot, és csak a biztonsági erőknek és a kormány néhány tagjának engedélyezték a bejutást a területre.

A szeptember 21-én kezdődött túszejtési akcióban a spanyol hírügynökség jelentése szerint legalább 72-en haltak meg (61 civil, hat kenyai katona és öt terrorista), a helyi vöröskereszt pedig a támadás nyomán még legalább 23 embert eltűntként tart számon.

Az al-Shabaab közlése szerint a vérengzéssel azt bosszulta meg, hogy Kenya katonákat küldött Szomáliába. A kenyai közalkalmazottak, köztük a rendőrök, tűzoltók és katonák is alulfizetettek, és gyakran vádolják őket korrupcióval. A nairobi repülőtéren augusztusban kitört hatalmas tűzvész ügyében indult vizsgálat felfedte, hogy a katasztrófa elhárításában részt vevők kiraboltak egy bankot és egy bankautomatát.

A Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban vizsgálódó tisztségviselők korábban már tisztázták a katonákat a fosztogatás vádja alól, akik előzőleg visszautasították, hogy bármilyen bűncselekményt elkövettek volna a túszdráma idején. Az ügyben továbbra is sok a kérdőjel, egyebek mellett még mindig nincs válasz arra, mi okozta az üzletközpont egy részének összeomlását.

A helyi napilapok hétfőn ismertették a belügyminisztérium előző nap kiadott közleményét, amely szerint a múlt héten a romok között rábukkantak négy feltételezett terrorista holttestére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.