Indiában

Permetezőszer az ebédben - iskolaigazgatót és ellenzéki politikust vádolnak emberöléssel

Emberölés gyanújával emeltek vádat a hatóságok egy iskolaigazgató és férje, egy ellenzéki politikus ellen kedden Indiában egy 23 gyerek halálát okozó ételmérgezéssel kapcsolatban.

2013.10.22 11:55MTI

Az öt és tizenkét év közötti áldozatok azért vesztették életüket, mert permetezőszerrel mérgezett ebédet kaptak a Patna városában található iskolában júliusban.

A vádirat szerint a mérgezést az okozta, hogy az iskola szakácsai véletlenül növényvédő szereket is belefőztek a gyerekek ebédjébe, amelyeket az igazgató férje, Ardzsun Raj helyi ellenzéki képviselő tárolt a tanintézményben. Az egyik szakács vallomásában azt állította, fel is vetették az igazgatónak, hogy furcsának tűnt a főzőolaj, de a nő azt mondta, hogy használják csak nyugodtan.

A nyomozás szerint az iskolai ebédhez szükséges alapanyagok beszerzése az igazgató, Mina Kumari ellenőrzése alatt volt. Arról nem számoltak be a híradások, hogy a férj miért az iskolában tárolta a permetezőszert, amit egyébként saját tanyáján használt.

Kumarit és férjét őrizetbe vették, s ha bűnösnek találják őket, akár halálbüntetést is kaphatnak. Mindketten tagadták a vádakat, azt állítva, hogy nem szándékosan jártak el.

Nem ez az első eset, hogy problémák merültek fel az indiai iskolai gyermekétkeztetési program keretében felszolgált ételek minőségét illetően, de hasonlóan súlyos kihágásra eddig még nem volt példa a programnak az 1960-as évekbeli kezdete óta. A gyerekeknek ingyen ebédet biztosító program egyébként a világ legnagyobb gyermekétkeztetési kezdeményezése, amelyet azért indítottak el, hogy a szegény szülőket gyermekeik beiskolázására ösztönözzék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.