Lemondásra szólította az államfőt

Döbbenetes! Le Pen lépett fel a kitoloncolással szemben!

"Ha valakinek ebben az ügyben le kellene mondani, akkor az legelőször is nem Manuel Valls (belügyminiszter), hanem egyértelműen a köztársasági elnök, mert megalázta Franciaországot és elvesztette minden tekintélyét".

2013.10.21 10:58MTI

Lemondásra szólította fel hétfőn Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke Francois Hollande államfőt a 15 éves roma lány és családja kitoloncolásának ügye miatt.

"Ha valakinek ebben az ügyben le kellene mondani, akkor az legelőször is nem Manuel Valls (belügyminiszter), hanem egyértelműen a köztársasági elnök, mert megalázta Franciaországot és elvesztette minden tekintélyét" - jelentette ki Le Pen a France2 közszolgálati televíziónak.

A szélsőjobboldali párt elnöke gyengének és bizonytalannak nevezte a francia elnököt, aki szerinte - "néhány baloldali diák nyomására" - nemcsak közigazgatási határozatokat, hanem jogszabályt is sértett azzal, ahogyan Leonarda Dibrani és családja ügyét kezelte. "(Az államfő) elérte a mélypontot" - fogalmazott Marine Le Pen.

A 15 éves koszovói lányt október 9-én egy iskolabuszon az osztálytársai előtt tartóztatták le a rendőrök, miután a Mitrovicából származó családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben. Leonarda Dibrani 2009 eleje óta élt Franciaországban családjával, ő és valamennyi testvére iskolába járt, de szülei nem kapták meg a menekültstátust Franciaországban, s a családot végül visszatoloncolták Koszovóba. A hatóságok eljárása ellen széles körű diáktüntetések kezdődtek: a megmozdulásokban több tucat középiskola vett részt, a diákok oktatási intézményeket foglaltak el, Párizs utcáin több ezren követelték, hogy a kormány engedje vissza Leonardát francia iskolájába. Francois Hollande államfő végül szombaton bejelentette: "emberiességi" megfontolásból úgy döntött, hogy a kitoloncolt roma lány - ha kérvényezi - családja nélkül visszatérhet Koszovóból Franciaországba tanulmányai folytatására.

Az államfő szombati bejelentése Le Pen szerint "groteszk és veszélyes", mert ezzel a lépéssel Hollande az illegális bevándorlást, a szabályok áthágását bátorítja. Az FN elnöke hozzátette, úgy véli, véget kellene vetni az illegális bevándorlók gyerekeinek kötelező iskoláztatásának, mert ezt a bevándorló családok arra használják fel, hogy elkerüljék a szülők kitoloncolását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.