Megtámadták Koszovóban

Nyílt utcán, a gyerekei szeme láttára támadták meg a kitoloncolt roma lány anyját

Ismeretlenek megtámadták a Franciaországból kitoloncolt 15 éves roma lány anyját az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában vasárnap délután.

2013.10.20 22:44MTI

Leonarda Dibrani 41 éves édesanyját, Xhemailiát a nyílt utcán támadták meg, miközben gyerekeivel sétált új lakóhelyükön - közölték név nélkül nyilatkozó rendőrségi források az AFP hírügynökséggel.

Egy roma férfi megütötte az asszonyt, ezért a mentők rövid időre kórházba szállították. Az ingerült férfi múltbeli kapcsolatukból született közös gyermekük sorsát akarta megtudni Xhemailiától.

"Ez azt bizonyítja, hogy a Dibrani-család itt nincs biztonságban" - mondta a meg nem nevezett rendőr.

A család kitoloncolása belpolitikai vihart váltott ki Franciaországban. A koszovói támadás előtt néhány órával Manuel Valls francia belügyminiszter, egy vasárnapi nyilatkozatában továbbra is helyeselte a család kitoloncolását Franciaországból, sőt, annak módjában sem talált semmi kivetnivalót.

A francia hatóságok október 9-én Albániába toloncolták Leonarda Dibranit és családját. A lányt osztálytársai szeme láttára egy iskolai kiránduláson vette őrizetbe a rendőrség. A bakfis nem tud albánul, sőt, egész családjából csak az apja beszéli a nyelvet, mivel egyedül ő született Albániában. A férfi Franciaországban ugyanakkor azt hazudta, hogy mindannyian albán menekültek. Tette ezt azért, hogy nagyobb eséllyel kaphasson családjával letelepedési engedélyt politikai menekültként. Végül azonban nem kaptak menekültstátust.

A Dibrani-család 4 éven át élt Franciaországban, hat gyerekük közül a legkisebb már ott is született, a többiek Olaszországban, akárcsak anyjuk.

Francois Hollande francia államfő szombaton tévényilatkozatban közölte, hogy a lány visszatérhet Franciaországba, hogy folytathassa az iskolát, de családja nélkül. A lány ezt elvetette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.