Tibetért!

Népirtás vádjával indulhat eljárás Hu Csin-tao volt kínai elnök ellen

A spanyol nemzeti törvényszék lehetőséget adott arra, hogy tibeti emigráns csoportok népirtás vádjával perbe fogják Hu Csin-tao volt kínai államelnököt, aki az 1989-es tibeti tüntetések idején az autonóm terület párttitkára volt.

2013.10.12 00:30MTI

A madridi törvényszék büntetőjogi kamarájának döntése által megnyílt az út azelőtt, hogy vizsgálatot indítsanak - és adott esetben vádat emeljenek - a volt államfő ellen a spanyol fővárosban.

Két spanyolországi székhelyű tibeti emigránsszervezet még 2008-ban kezdeményezett eljárást hét további volt kínai vezető, köztük Csiang Cö-min egykori államelnök és Li Peng volt kormányfő ellen. Hu perbe fogását azután indítványozták, hogy tavaly megszűnt államfői megbízatása, és ezzel személyi immunitása is.

Az emigráns szervezetek képviselői szerint Hu Csin-tao felelős azokért a cselekményekért, melyek "célja Tibet különlegességének és létezésének megszüntetése volt". Ezalatt többek között statárium bevezetését, erőszakos kilakoltatásokat, kiterjedt sterilizációs kampányokat és a másként gondolkodók megkínzását nevezték meg.

Hu Csin-tao 1988 és 1992 között volt a tibeti autonóm tartomány párttitkára. Megbízatása alatt, 1989 márciusában - az 1959-es tibeti felkelés 30. évfordulóján - függetlenséget követelő tüntetések törtek ki, amelyek két-három napos zavargásokká fajultak. A kínai vezetés statáriumot vezetett be, és minden külföldi újságírót és turistát kiutasított a tartományból a zavargások alatt, ezért arról keveset tudni, hogy pontosan mi történt.

A spanyol bíróság idén júniusban még elutasította a Hu elleni keresetet a spanyol érintettség hiányára hivatkozva. Ugyanakkor mostani döntésében a törvényszék helyt adott az emigráns csoportok fellebbezésének, mivel a volt kínai államfőt vádló egyik csoport vezetője, Thubten Wangchen aktivista spanyol állampolgár.

A spanyol joggyakorlat szerint az ország bíróságai kötelesek eljárni bármilyen emberiesség elleni bűncselekmény tárgyában, 2009 óta viszont csak olyan esetekben, ha spanyol állampolgár is érintett.

"Minden valószínűség szerint nem fog sok minden történni" - közölte az ügyről a South China Morning Post hongkongi lappal Nina Jorgensen, a Hongkongi Kínai Egyetem oktatója. Ugyanakkor arra felhívta a figyelmet, hogy Kína részéről mindenképpen várható valamiféle diplomáciai reakció, mivel Peking mindig is hevesen ellenezte az eljárást.

A kínai külügyminisztérium pénteken csupán annyit közölt, hogy a tibeti kérdést belügynek tekintik és Peking reméli, Spanyolország a kérdést "megfelelő módon" fogja kezelni. Az ügyben eddig egyetlen volt kínai vezető ellen sem emeltek vádat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.