Háborús bűntettek

Bangladesben halálra ítéltek egy párt vezetőt - népirtás és kínzás vádjával

Halálra ítélte a háborús bűntetteket vizsgáló bangladesi bíróság csütörtökön egy ellenzéki iszlamista párt vezetőjét a Pakisztántól való elszakadás harcai idején, 1971-ben elkövetett népirtás és kínzás vádjával.

2013.05.09 12:54MTI

Az 59 éves Mohammad Kamaruzzaman, a Dzsamaat-i-Iszlámi párt főtitkár-helyettese már a negyedik vádlott, akire fegyvertelen civileknek a függetlenségi háború alatti megölése és kínzása miatt halálbüntetést szab ki a bíróság. A szigorú biztonsági intézkedésekkel védett bírósági épület előtt nagy tömeg gyűlt össze, és megfigyelők szerint tartani lehet a tüntetők és a rendőrök újabb összecsapásaitól, ahogy a korábbi ítélethirdetésekkor történt.
   
Kamaruzzamannak a vád szerint része volt legalább 120 fegyvertelen paraszt kivégzésében Banglades egy távoli, északi falvában, Szohágpurban, amelyet azóta az "özvegyek falujának" neveznek. Tizenkét ember ellen emelt már vádat a 2010 márciusában létrehozott dakkai "Nemzetközi Büntető Törvényszék" (ICT), és közülük hármat - más forrás szerint kettőt - kötél általi halálra ítélt (ICT). A törvényszék elnevezését viták övezik, mivel nem áll semmilyen nemzetközi intézmény fennhatósága alatt.
   
Az első, ez év január 21-én hozott ítélet óta már száznál több halottja van a rendfenntartó erők és a Dzsamaat-i-Iszlámi párt tagjai közötti összecsapásoknak. Utóbbiak azzal vádolják a hatalmat, hogy a törvényszéket politikai okokból hozták létre, az eljárás alá vontak többsége ugyanis az ellenzékhez tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.