A bangladesi hatóságok

Letartóztatták egy befolyásos ellenzéki napilap főszerkesztőjét

A bangladesi hatóságok csütörtökön letartóztatták egy befolyásos, világi szemléletű kormányellenes napilap főszerkesztőjét azzal a váddal, hogy publikációival nevetségessé tette az iszlámot, megsértve a többségében muzulmán ország vallási törvényeit.

2013.04.11 14:26MTI

Az 59 éves Mahmudur Rahman 2001 és 2006 között energiaügyi miniszterhelyettes volt Haleda Zia kormányában. Két évvel később, 2008-ban vásárolta meg a bengáli nyelven megjelenő, Amar Des című újságot, amely az elmúlt hat hónapban, a politikai és vallási feszültség, a sztrájkok és halálos áldozatokat is követelő tüntetések légkörében meghatszorozta példányszámát, és internetes oldala is a leglátogatottabbak közé került.
   
Február óta egy világi felfogású bloggereket tömörítő hálózat naponta rendez tízezres tüntetéseket, tiltakozva az iszlamista pártok tevékenysége ellen. A bloggerek szerint ezek a pártok vallási állammá akarják változtatni az országot. A tiltakozások középpontjában a Sejk Haszina Vazed miniszterelnök kormánya által 2010-ben létrehozott, háborús bűncselekmények ügyében eljáró bíróság áll, amely főként iszlám pártok vezetői felett ítélkezik a több tízezer civil halálával járó 1971-es polgárháborúban játszott állítólagos szerepük miatt. A testület februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a vezető bangladesi iszlamista párt, a Dzsamaat-i-Iszlámi egyik vezetőjét. A bloggerhálózat azóta szervezi a hatalmas tüntetéseket, ugyanis túlságosan enyhének tartja az említett ítéleteket, követeli, hogy a bíróság halálbüntetéssel sújtsa a bűnösöket.
   
A hatóságok megtorló intézkedéseket léptettek életbe, őrizetbe vették a Bangladesi Nemzeti Párt több mint 200 aktivistáját, valamint a Dzsamaat-i-Iszlámi egész politikai vezetését.
   
Az iszlamista pártok az elmúlt hétvégén hatalmas ellentüntetést rendeztek Dakkában, követelve, hogy a kormány fogadjon el a vallásgyalázást büntető törvényeket. A rendőrség az elmúlt hetek hasonló megmozdulásain iszlamista tiltakozók tucatjait lőtte agyon.
   
A hatóságok közlése szerint Rahman letartóztatásával a feszültség fokozódásának akarják elejét venni a szekuláris és vallási közösségek között megosztott társadalomban. A főszerkesztő a vádak szerint a lapjában közzétett anyagokkal azt a látszatot keltette, hogy a kormány beavatkozik a különleges bíróság munkájába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.