Háborús bűn

Izrael kiadott egy népirtással vádolt izraeli állampolgárt

Izrael csütörtökön kiadott egy szerb származású izraeli állampolgárt Bosznia-Hercegovinának, akit háborús mészárlásban való részvétellel gyanúsítanak - közölte az izraeli igazságügyi minisztérium.

2013.08.15 20:03MTI

Aleksandar Cvetkovicot népirtásban való részvétel miatt körözték Boszniában a tárca közleménye szerint.

A felesége révén 2006-ban izraeli állampolgársághoz jutott Cvetkovic kiadatása az első olyan eset, amikor népirtással gyanúsított személyt ad ki Izrael egy másik országnak – áll a minisztérium közleményében.

Az izraeli legfelsőbb bíróság novemberben hagyta jóvá Cvetkovic kiadatását, miután a férfi fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Aleksandar Cvetkovicot 2011 januárjában vették őrizetbe, miután megkapták a boszniai hatóságok kiadatási kérelmét. A boszniai ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy részt vett a II. világháború vége óta Európában elkövetett legsúlyosabb mészárlásban.

A kiadatási kérelem szerint Cvetkovic annak a nyolctagú egységnek a tagja volt, amely közel ezer muzulmánt ölt meg az észak-boszniai Pilica melletti Branjevo gazdaságban 1995 júliusában.

Cvetkovic, aki a boszniai háború (1992-1995) idején a boszniai szerb hadseregben szolgált, zsidó vallású feleségével és gyermekeikkel 2006-ban vándorolt ki Izraelbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.