Lemondta

ENSZ-közgyűlés - mégsem szólal fel a népirtással vádolt szudáni elnök

A népirtás miatt körözött szudáni elnök lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán.

2013.09.26 07:32MTI

Jerome Bernard ENSZ-szóvivő szerint a világszervezet protokollosztálya megerősítette, hogy Omar el-Besir lemondta csütörtökre tervezett beszédét, és helyette várhatóan Ali Karti külügyminiszter szólal fel.

Omar el-Besir vasárnapi kartúmi sajtótájékoztatóján még azt közölte, hogy részt akar venni az ENSZ e heti közgyűlésén, és már foglalt is repülőjegyet, illetve szállodai szobát New Yorkban.

"Senki se hallgathat ki vagy vehet őrizetbe engem az Egyesült Államokban" - mondta a szudáni elnök. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2009-ben adott ki nemzetközi körözést Omar el-Besir ellen a nyugat-szudáni Dárfúrban végrehajtott népirtás miatt.

Az ICC statútumának tagországai kötelesek letartóztatni Besirt, mihelyt a területükre lép, de az elfogatóparancs kiadása óta a körözött államfő többször járt külföldön, jobbára afrikai és arab országokban.

Omar el-Besir jelenléte az ENSZ-közgyűlésen elsősorban Washington számára lett volna kellemetlen. Az Egyesült Államok köteles vízumot kiadni minden ország vezetőjének, aki részt kíván venni az ENSZ összejövetelein, az ICC ugyanakkor kérte, hogy odaérkezésekor tartóztassa le a szudáni elnököt.

Mivel az Egyesült Államok nem írta alá az ICC létrehozásáról szóló Római Statútumot, nem kötelezhető a bíróság által körözött személyek kiadatására sem, jóllehet korábban ezt már többször megtette. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes arra figyelmeztetett vasárnap, hogy Besirnek nem lesz része "meleg fogadtatásban" az Egyesült Államokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.