ENSZ

Visszatértek Szíriába a vegyifegyver-szakértők

Az ellenőrök mandátuma csak arra vonatkozott, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt.

2013.09.25 14:45MTI

Visszatértek szerdán Szíriába az ENSZ szakértői, hogy folytassák vizsgálataikat a szíriai belharcokban elkövetett vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatban.

Az ellenőröket szállító konvoj délelőtt érkezett meg egy szállodához Damaszkusz belvárosában - mondták szemtanúk a Reuters jelentése szerint. A világszervezet szakértői a múlt héten megállapították, hogy a helyszínen végzett vizsgálataik szerint Damaszkusz környékén augusztus 21-én nagy mennyiségű vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be.

Az ellenőrök mandátuma csak arra vonatkozott, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt. A szíriai ellenzék és a nyugati országok Bassár el-Aszad rezsimjét vádolták meg a vegyi fegyverek használatával. A damaszkuszi kormány azonban tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be saját népe ellen.

Aake Sellström, a csapat svéd vezetője korábban azt mondta, azért térnek vissza Szíriába, hogy kivizsgálják a rezsimmel és az ellenzékkel szemben megfogalmazott különböző vádakat. Az augusztusi helyszíni vizsgálataik alapján benyújtott jelentésük csak részleges - ez indokolja visszatérésüket Sellström szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.