Szíria

A Hezbollah állítja, hogy nem kapott vegyi fegyvert Damaszkusztól

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagjai a múlt héten azzal vádolták Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vegyi fegyvereket szállít a Hezbollahnak, elkerülendő a fegyverek nemzetközi ellenőrzését.

2013.09.24 07:32MTI

Határozottan cáfolta a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet, hogy vegyi fegyvereket kapott Damaszkusztól.

Haszan Naszrallah sejk, a szervezet vezetője "nevetségesnek és alaptalannak" nevezte hétfőn a szíriai ellenzék effajta híreszteléseit.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) tagjai a múlt héten azzal vádolták Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vegyi fegyvereket szállít a Hezbollahnak, elkerülendő a fegyverek nemzetközi ellenőrzését. Szíria a minap beleegyezett abba, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi fegyvereit az Oroszország és az Egyesült Államok által kidolgozott tervvel összhangban.

"Ez nem búza és liszt, hogy csak úgy át lehessen vinni a határon. Ráadásul ilyen téren érvényben vannak vallási tilalmak, amelyek kizárják a tömegpusztító fegyverek használatát még a lélektani hadviselésre is" - mondta Naszrallah. Felszólította Szaúd-Arábiát és Törökországot, hogy mondjon le a szíriai konfliktus katonai megoldásának szándékáról. Leszögezte, hogy Szíriában és egészében a Közel-Keleten csak politikai úton lehet rendezni a viszályokat.

Közben az El Periodico című katalán lap azt jelentette, hogy elrabolták Szíriában tudósítóját.

Az írás szerint Marc Marginedas szeptemben 4-e óta van a felkelők fogságában, a lap aznap tudta felvenni utoljára vele a kapcsolatot.

Az El Periodico több forrást idézve azt írja, hogy a 46 éves újságíró gépkocsivezetőjével együtt a nyugat-szíriai Hama városa környékén járt, amikor szélsőségesek útjukat állták. Azóta a szerkesztőség nem tudott vele kapcsolatba lépni.

Marc Marginedas harmadszor utazott Szíriában a fegyveres viszály kezdete, 2011 óta. Szeptember 1-jén érkezett Törökországból.

Egyelőre senki se jelentkezett Marginedas elrablói közül, de az El Periodico felhívja a figyelmet arra, hogy az interneten megjelent az iszlamista csoportok felhívása a külföldi újságírók elrablására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.