Hajón érkezik

Amerikai gabonasegély a szíriai éhezőknek

Összesen 22 ezer tonna gabonát szállít a szíriai rászorulók számára az Élelmezési Világprogram (WFP) által szervezett segélyakció keretében egy amerikai hajó, szállítmányának egy része Libanonon, másik része pedig Törökországon keresztül jut majd el a szíriai éhezőkhöz.

2013.09.24 21:09MTI

A hajó Houstonból indult el rakományával, amelyből 7 ezer tonnát útközben Libanonban kirakott. Ebben az országban őrlik meg a búzát, majd a lisztet szárazföldön szállítják tovább Szíriába a WFP segélyakciójának keretében.

A hajó ezután a törökországi Mersin kikötő felé vette útját, ahonnan a rakomány fennmaradó részét tengeri úton juttatják el a szíriai konfliktus által sújtott családoknak. Mohamad Hari, a WFP szíriai rendkívüli segélyeinek koordinátora az EFE hírügynökségnek elmondta: egyre nagyobb mennyiségű segélyre van szükség, és a szervezetnek egyre nagyobb kihívást jelent, hogy összegyűjtse a szükséges pénzt.

A WFP liszttel látja el azokat a pékségeket, amelyek még működnek a városokban, ezután a Szíriai Vörös Félhold közreműködésével kenyeret oszt a lakhelyükről elmenekült családok között, elsősorban az északi Aleppó és Idlíb tartományban. Vidéken viszont a lisztet a segélyezők közvetlenül a családokhoz juttatják el, ahol otthon sütik meg a kenyeret.

Az amerikai adományból minden család 25 kilogramm lisztet kap a havi élelmiszeradagban, amely étolajat, tésztát és cukrot is tartalmaz. Ez a gabonaadomány immár a második, amelyet az Egyesült Államok kevesebb mint fél éven belül biztosított a szíriai rászorulóknak.

A mostani szállítmány értéke 15 millió dollár, az része annak a 250 millió dollárnak, amellyel Washington hozzájárul a WFP szíriai segélyezési akcióihoz. A most szállított 22 ezer tonna búza 3,5 millió szíriai számára jelent egy teljes havi élelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.