"Túl bonyolult lenne"

Nem lesz Obama-Róháni találkozó az ENSZ-ben

Nem jön létre az amerikai és az iráni elnök találkozója az ENSZ-ben, bár a Fehér Ház nyitott volt rá.

2013.09.24 21:26MTI

Az amerikai kormány egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elmondta: az iráni fél nem volt kész az elnöki szintű kapcsolatfelvételre.

Mint mondta, a Fehér Ház nyitott volt a Barack Obama és a Haszan Róháni közötti találkozóra, de az irániak jelezték, hogy túlságosan "bonyolult" lenne.

Harminchat év után most először volt esély amerikai-iráni csúcstalálkozóra, miután az új teheráni vezetés több békítő gesztust tett, és jelezte, hogy kész tárgyalni a Nyugathoz való közeledésről.

A júniusban megválasztott, mérsékeltnek mutatkozó elnök első ízben fordult meg a Közgyűlésen. Róháni nem jelent meg az ülésteremben Obama keddi felszólalása alatt, és nem volt jelen a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által a delegációvezetők tiszteletére adott munkaebéden sem, amelyet pedig sokan a legkézenfekvőbb alkalomnak tartottak a találkozóra.

Ha az elnöki kézfogás és a csúcstalálkozó elmaradt is, Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hétfői hivatalos bejelentése szerint a két ország a hét folyamán külügyminiszteri szinten felveszi majd a kapcsolatot.

John Kerry annak a tárgyalásnak a keretében találkozik majd Mohamad Dzsavad Zariffal, amelyet a P5+1 országok - vagyis az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - folytatnak Teheránnal a vitatott atomprogramról. Ha a tanácskozást a terveknek megfelelően csütörtökön megtartják, akkor a Kerry-Zarif eszmecsere lesz a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között az 1979-es iráni iszlám forradalom és a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása óta.

2001-ben Colin Powell, az amerikai diplomácia akkori vezetője az ENSZ-ben kezet fogott iráni partnerével, egy évvel korábban pedig Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter és iráni kollégája egyszerre volt jelen a világszervezet egyik fórumán, de nem szóltak egymáshoz egy szót sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.