Vírus vs. emberiség

ENSZ: jelentős a haladás az AIDS elleni küzdelemben

Nagyon jelentősnek értékelte a haladást az AIDS-betegség elleni küzdelemben az Egyesült Nemzetek Szervezete egy hétfőn közzétett jelentésében.

2013.09.23 13:36MTI

Az immunrendszert támadó kórról minden évben születik ENSZ-felmérés és abból tanulmány. A legfrissebb alapján jelenleg 35 millió 300 ezer embert tartanak nyilván a világon az AIDS-kórokozójával, a HIV-vírussal fertőzöttként.

Az AIDS miatt elhunytak száma tavaly 1,6 millió volt, míg 2005-ben - akkor haltak bele a betegségbe a legtöbben - még 2,3 millió. Tavalyelőtt 1,7 millió emberrel végzett a kór, azaz százezerrel többel, mint 2012-ben.

A HIV-fertőzöttek száma 2011-ben még 2,5 millióval növekedett, tavaly 2,3 millióval, azaz a növekedés üteme kétszázezerrel fékeződött. Megfelelő gyógyszer-kombinációval az AIDS sok betegnél kordában tartható, a gyógyszeres kezeléshez 2012 végére a szegény vagy mérsékelt jövedelmű országokban 9,7 millió ember jutott hozzá: ez egy év alatt 20 százalékos növekedés.

Az ENSZ jelentése kiemeli, hogy 2001 óta 52 százalékkal csökkent az újonnan fertőzöttek száma a gyermekek körében, a felnőtteket tekintve pedig 33 százalékos a mérséklődés. Ami a pénzt illeti, a világ országai egyre többet áldoznak a betegség elleni küzdelemre. 2012-ben a teljes összeg elérte a 18,9 milliárd dollárt - nagyjából 4100 milliárd forintnyit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.