Lesznek megelőző-programok

HIV/AIDS-prevenció: az önerő nem volt betervezve, de van pályázható forrás

Az európai uniós HIV/AIDS-megelőző programokra való pályázathoz szükséges önerő nem lett betervezve az egészségügyi költségvetésbe, de a prevenciót végző civil szervezetek számára van pályázható forrás.

2013.06.20 16:33MTI

A Népszava című lap csütörtöki számában írt arról, hogy többmilliós támogatástól esnek el a hazai HIV-megelőző programok, miután Szócska Miklós államtitkár úgy döntött: hazánk nem vesz részt az Európai Unió hároméves programjában. 

A lap utalt arra, hogy két hete indult el az unió hároméves HIV-prevenciós programja, az IQhiv, amelyből Magyarország szinte egyedüliként marad ki az uniós tagállamok között. A magyarországi pályázat egyik előkészítője, Újhelyi Eszter a Népszavának azt mondta: az államtitkár nem írta alá a szándéknyilatkozatot. 

Az egészségügyi államtitkárság közölte, az EU 2011-es pályázati felhívása szerint a HIV/AIDS -prevenciós programban a pályázók akkora pénzösszegű támogatást igényelhetnek, amekkora önrészt vállalnak. A pályázathoz szükséges hazai önerőt az ágazati költségvetésbe nem tervezték be. Így az uniós programban való részvételhez szükséges önrészt csak a HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezetek számára kiírandó pályázati keretből tudták volna biztosítani.
 
A közlemény szerint az államtitkárság fontosnak tartja támogatni a hatékony megelőzést, és kiemelt célja, hogy ez a rendelkezésre álló támogatási keret valamennyi HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezet számára elérhető legyen. 

Ezért az év elején ki is írták a pályázati felhívást. Hozzátették: folyamatban vannak olyan uniós támogatásban részesített pályázatok, amelyek HIV/AIDS-prevenciós tevékenységeket is támogatnak, és készül az új országos HIV/AIDS szakpolitikai program is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.