Előre kell lépni

Egyelőre nem változik a koszovói KFOR misszió

"Összességében nagyon bátorító, ami ott történik."

2013.09.18 21:15MTI

Koszovóban egyelőre nem változik a NATO által vezetett KFOR-erők szerepe, és ahhoz, hogy ezen egyáltalán elkezdjenek gondolkodni, előbb ténylegesen végre kell hajtani az EU segítségével született megállapodásokat - mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek főparancsnoka a hírügynökség kérdésére, a hollandiai Brunssumban tartott sajtótájékoztatóján.

"Összességében nagyon bátorító, ami ott történik" - emelte ki Breedlove, aki szerint Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szerb-koszovói párbeszéd során tett kezdeményezései jó lehetőségeket teremtettek a viszonyok normalizálására.

"Most meg kell ragadnunk ezeket a lehetőségeket, és előre kell lépnünk, amihez a biztonságos környezetet továbbra is szavatolja a KFOR" - tette hozzá a NATO európai erőinek a főparancsnoka, aki egyben az Európában állomásozó amerikai erőknek is első számú katonai vezetője. Elmondta, nemrégiben tett látogatást a KFOR-erőknél, és megállapította, hogy a misszió katonái nagyszerű munkát végeznek, tevékenységük minden elismerést megérdemel. Breedlove tábornok kiemelte, hogy a KFOR-nak - azon túl, hogy általánosságban is gondoskodnia kell a biztonságról Koszovóban - kifejezett feladata a mozgásszabadság biztosítása ebben az etnikai feszültségek által szabdalt térségben.

"Ha a terepen is konkrét haladást látunk, és nem csak a (papíron megkötött) megállapodásokat, akkor egy kicsit majd átgondolhatjuk a KFOR-missziót, megfontolhatunk bizonyos változtatásokat" - fogalmazott Breedlove.

A KFOR létszámkerete jelenleg 5 ezer, de az MTI diplomáciai forrásból származó értesülései szerint ebből jelenleg csak mintegy 3400 helyet töltenek be. A misszió létszáma kezdetben a 16 ezret is meghaladta, majd azt fokozatosan csökkentették. Amikor azonban újra kiéleződött a koszovói szerbek és albánok közötti feszültség, a KFOR létszámcsökkentését leállították. Breedlove szavai egyértelműen alátámasztották, hogy most egy ideig nem is várható a KFOR erejének további mérséklése, hiszen a feszültségcsökkentő politikai eredmények még nem értek be eléggé.

A NATO brunssumi regionális parancsnokságán tartott sajtótájékoztatóján Breedlove tábornok beszámolt arról, hogy az atlanti szövetség november elején Észak-Lengyelországban és a balti térségben - döntően Lettországban - "Steadfast Jazz" fedőnéven 6 ezer embert megmozgató hadgyakorlatot tart. Határozottan cáfolta, hogy ennek bármilyen oroszellenes éle lenne, és rámutatott, hogy az orosz vezérkar meghívást kapott a NATO-gyakorlatra, miként a NATO katonai képviselőit is meghívták az oroszok a közeli napokban tartandó, "Zapad" fedőnevű saját gyakorlatukra.

Philip Breedlove - és a brunssumi parancsnokság több katonai vezetője - szavaiból kitűnt, hogy a viszonylag kiterjedt tényleges csapatmozgással járó gyakorlatot nem kis mértékben a jövőre várható afganisztáni kivonulás is indokolja. A különböző NATO-országok katonái ugyanis eddig az afganisztáni művelet során valós helyzetben folyamatosan gyakorolták a közös bevetéseket, különböző közös katonai alkalmazásokat. Az afganisztáni ISAF-misszió befejezésével ez megszűnik, így megnő a hadgyakorlatok iránti igény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.