A KFOR szerint nem az ő hatáskörük

Albán járőrök: nyomoz a koszovói rendőrség

A koszovói rendőrség nyomozásba kezdett annak megállapítására, igaz-e, hogy felfegyverzett koszovói albán polgári személyek járőröznek a függetlenségét kinyilvánító volt szerb tartomány északi részén.

2012.04.20 17:58MTI

"A rendőrség még nyomoz... ezért mi hivatalosan még nem tettünk semmit" - mondta Shyqri Syla, az észak-koszovói Kosovska Mitrovica főügyésze.

A Top Channel nevű albán televízió néhány napja olyan felvételt mutatott, amelyen AK-47-es gépkarabéllyal felfegyverkezett, civil ruhás személyek járőröznek a tudósítás szerint Leposavic város környékén.

Uwe Nowitzki, a koszovói nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR szóvivője kijelentette, hogy az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik, a koszovói rendőrségnek, illetve az EULEX-nek, az EU koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziójának kell foglalkoznia vele.

Goran Bogdanovic, a Koszovó ügyeiben illetékes szerb miniszter néhány napja arra kérte a KFOR-t, hogy fegyverezze le Koszovó északi részén a harcias albánokat, mert szélsőséges magatartásuk erőszakhoz vezethet. "Fegyveres csoportok megjelenése (Koszovó) tartomány északi részén Pristina azon törekvésének a következménye, hogy erőszak és egyoldalú lépések segítségével ellenőrzése alá vonja Koszovó északi részét".

A területen egy tömbben több tízezer szerb él, aki nem ismeri el a független Koszovó intézményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.