Újabb balhé készül?

Különleges rendőri erőket vethetnek be Észak-Koszovóban

A koszovói kormány miniszterelnök-helyettese azt mondta: ismét szükség lehet különleges rendőri egységek bevetésére Észak-Koszovóban, ahogy tavaly nyáron történt.

2012.04.12 11:45MTI

Hajredin Kuci elmondta a Kohavision pristinai tv esti beszélgetős műsorában: szükség lehet ahhoz hasonló különleges rendőri műveletre, mint amilyet tavaly júliusban hajtottak végre Észak-Koszovóban.
   
A koszovói különleges rendőri erők július 25-én a hajnali órákban megpróbáltak elfoglalni két átkelőt Koszovó északi részén, a Szerbiával közös határon. Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást ellenőrzés alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat.
   
A Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap azt írta, ez az akció volt a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére. A pristinai kormány fennhatósága még most, több mint négy évvel a függetlenség kikiáltása után sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben.
   
A koszovói rendőrségi akció óriási felháborodást váltott ki a szerbek körében. A feldühödött helyiek útakadályokat létesítettek, és az egyik átkelőt, a jarinjeit felgyújtották. A két határállomást a koszovói NATO-haderő (KFOR) vonta ellenőrzés alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.