Albán falvakat tettek megközelíthetővé

Koszovó - Útakadályokat takarítottak el a KFOR katonái

KFOR-katonák takarítottak el útakadályokat szombat délután az észak-koszovói Leposavic járás három falujába, Kosutovóba. Bistricába és Ceranjéba vezető útról.

2012.04.14 18:25MTI

A két napja leszórt sóderakadályok elzárták a három albán falu lakosságát a Leposavicot Kosovska Mitrovicával összekötő országúttól. A koszovói konfliktus előtt mintegy 600 albán élt a szóban forgó három településen, de mára alig 250-en maradtak a többségében szerbek lakta koszovói térségben.
   
Tavaly nyáron Koszovó északi csücskében, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben, komoly villongásokat okozott a szerbek és a NATO-országok által kiállított KFOR-erők között, hogy a koszovói különleges rendőri erők a nemzetközi békefenntartók segédletével megpróbálták átvenni a Szerbiával közös határ két átkelőhelyének ellenőrzését.
   
Az akció - amely a pristinai kormány első próbálkozása volt, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére - óriási felháborodást váltott ki a szerbek körében. A feldühödött helyiek útakadályokat létesítettek, és az egyik átkelőt, a jarinjeit fel is gyújtották. A két határállomást később a KFOR vonta ellenőrzése alá.
   
Máig gondot okoz, hogy nincs pontosan kijelölve a határvonal a több mint négy éve függetlenségét kinyilvánító Koszovó és Szerbia között, s hogy a koszovói szerbek elkerülik a hivatalos brnjaki és a jarinjei határátlépő állomásokat, és alternatív utakon járnak át Szerbiába, mert nem hajlandóak alávetni magukat az átkelőkre vezényelt koszovói albán vámosok ellenőrzésének.
   
Három napja, szerdán Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes egy tv-műsorban azt mondta, ismét szükség lehet különleges rendőri egységek bevetésére Észak-Koszovóban, ahogy az tavaly nyáron történt.
   
Előzőleg, kedden a KFOR képviselői tanácskozást kezdtek Zubin Potokban a koszovói szerbek képviselőivel, miután a békefenntartók utasítást kaptak a nápolyi NATO-parancsnokságtól, hogy zárják le az Észak-Koszovóból Szerbiába vezető alternatív útvonalakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.