Öngyilkos merénylők támadtak

Újabb merényletek Irakban - legkevesebb 32 áldozat

Újabb erőszakcselekmények történtek kedden Irakban: a helyi hatóságok közlése szerint a különböző merényletekben legkevesebb harminckét ember vesztette életét.

2013.09.17 21:00MTI

A legvéresebb terrortámadást az Irak nyugati részében fekvő, szunnita többségű Falludzsában követték el, ahol három öngyilkos merénylő megtámadott egy rendőrőrsöt, a támadásban legkevesebb nyolcan vesztették életüket - közölték rendőrségi és egészségügyi források.

Az ország más részein is követtek el terrortámadásokat. Fegyveresek feltartóztattak egy Moszulba tartó, katonákat és rendőröket szállító minibuszt, a jármű nyolc utasát agyonlőtték.

A főváros, Bagdad síiták lakta déli és keleti részein több, autóba rejtett pokolgépet is felrobbantottak, a detonációk legalább tizenöt halálos áldozatot szedtek. Egyelőre nem tudni kik követték el a merényleteket, az utóbbi időben rég nem látott mértékben sűrűsödtek a - síitákat hitetleneknek tartó - szunnita szélsőségesek terrortámadásai.

Az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma pusztít Irakban, az év eleje óta mintegy négyezer embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúsra emlékeztető állapotba, amelyek 2006-2007-ben érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma akkoriban meghaladta a havi háromezret.

Megfigyelők szerint a fékevesztett fegyveres terrortámadások azt jelezhetik, hogy a belpolitikai bénultság és a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt Irakban ismét kiéleződtek a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségi síiták között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.