Legalább huszonnyolcan meghaltak

Pokolgépes merényletek egy iraki mecset ellen

Legkevesebb huszonnyolcan meghaltak, negyvenegyen pedig megsérültek azokban a merényletekben, amelyeket a péntek déli imáról távozó hívők ellen követtek el egy iraki mecsetnél pénteken.

2013.09.13 14:05MTI

A merénylők két pokolgépet robbantottak fel a fővárostól, Bagdadtól mintegy 60 kilométerre északra található Bakuba városban lévő Al-Szalam szunnita mecset közelében. Rendőrségi információk szerint a mecsetben szunniták és síiták közösen imádkoztak.

Meg nem nevezett egészségügyi tisztségviselők megerősítették a halottak számára vonatkozó információkat.

Bakuba és környéke felekezetileg meglehetősen vegyesnek számít, az utóbbi hetekben a területen több pokolgépes terrortámadást is elkövettek, jellemzően a síiták ellen. Egy bagdadi síita mecsetnél szerda este követtek el súlyos merényletet.

Egy gépkocsiban rejtőzködő öngyilkos merénylő harminc emberrel végzett, és több mint ötvenen megsebesültek. Augusztusban mintegy 800-an vesztették életüket Irakban ilyen körülmények között, már évek óta nem volt ennyi halálos áldozata a felekezetek közötti szembenállásnak az arab országban. Az amerikai csapatok visszavonása után másfél évvel Irakot az elmúlt öt év legsúlyosabb erőszakhulláma sújtja.

Az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint a halálos áldozatok száma az év eleje óta már 4000 fölé emelkedett. Félő, hogy az ország újra visszacsúszik a polgárháborúba, ami 2006 és 2007 érte el csúcspontját, a halálos áldozatok száma ekkoriban meghaladta a háromezret havonta.

A síita-szunnita ellentétet táplálja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, amelyben szunnita lázadók fegyverrel akarják megdönteni a síizmus egyik ágához, az alavita felekezethez tartozó Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.