Külföldi beavatkozást akarnak a felkelők

Provokáció volt a damaszkuszi vegyi támadás?

Oroszországnak "a legkomolyabb oka" van arra, hogy azt higgye, provokáció volt a Damaszkusz mellett augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadás.

2013.09.17 16:05MTI
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt Laurent Fabius francia külügyminiszterrel, akivel közös sajtóértekezletet tartott.

Lavrov hangoztatta, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők ellen harcoló felkelők már számos provokációt elkövettek. "Mindegyiknek az volt a célja az elmúlt két évben, hogy előidézzen egy külföldi beavatkozást".

Fabius ugyanakkor meggyőzőnek nevezte a vegyi támadásról készült, hétfőn nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést.

"Ha az ember figyelembe veszi a bevetett szarin gáz mennyiségét, az ilyen támadáshoz szükséges eszközöket, továbbá más tényezőket, mindez semmilyen kétséget nem hagy afelől, hogy a rezsim áll a támadás mögött" - mondta.

Lavrov erre azt felelte, az ENSZ-jelentés bebizonyította, hogy vegyi fegyvert vetettek be, de a dokumentumban nincs válasz számos kérdésre, amire Oroszország választ várt. Többek között arra sem, hogy a vegyi fegyverek gyárilag vagy házilag készültek.

Oroszország mint Szíria legfőbb szövetségese, továbbra is kitart amellett, hogy egy új, Szíriával foglalkozó ENSZ-határozat ne tegye lehetővé az erő alkalmazását. Lavrov felidézte, hogy a vegyi fegyverekről Genfben folytatott tárgyalásokon "világosan megmondta", elutasítja az erő alkalmazását kilátásba helyező kitételt. Most a nyugati követeléseket visszautasítva, leszögezte, hogy az ENSZ BT-nek a szíriai vegyi fegyverek leszerelési tervét jóváhagyni hivatott határozata nem tartalmaz majd semmilyen utalást a világszervezet alapokmányának VII. (erő alkalmazását lehetővé tevő) fejezetére.

Hozzátette egyben, amennyiben olyan jelek mutatkoznak, amelyek alapján kiderül, hogy Szíria nem hajtja végre a vegyi fegyverek eltávolításáról szóló megállapodást, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa ismételten megvizsgálja a kialakult helyzetet.

Szólt arról is, hogy Oroszország hajlandó részt venni a Szíriába küldendő vegyifegyver-szakértők biztonságának a garantálásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.