Nagyon Távol-Kelet

Kelet-Indiában maoista lázadókat ölt meg a rendőrség

A kelet-indiai Orisza államban legalább 14 maoista lázadó halt meg a rendőrséggel vívott péntek éjjeli összecsapásban.

2013.09.14 09:55MTI
Maoista lázadók

Az úgynevezett Különleges Műveleti Csoport (SOG) és a rendőrség Orisza és Csattiszgarh állam határán hajtotta végre összehangolt műveletét, amelyben legkevesebb 14 fegyveres lázadót lőttek le.

A beszámoló szerint ez a legnagyobb veszteség, amelyet a maoisták Oriszában eddig elszenvedtek. A rendőrség rábukkant a lázadók egy hatalmas fegyver- és lőszerrejtekhelyére is.

Az indiai maoisták több mint négy évtizede folytatnak harcot a nincstelenek földhöz és munkához juttatása érdekében. Az indiai belügyminisztérium szerint a felkelők az ország 28 állama közül 20-ban vannak jelen, létszámukat 10 és 20 ezer közöttire becsülik. Tevékenységük fő körzete India különösen szegény középső és keleti része. Fegyveres akcióikban és a velük vívott összecsapásokban az utóbbi években több ezer ember vesztette életét.

Idén májusban kétszáz maoista fegyveres rajtaütött a kormányzó Indiai Kongresszus Párt helyi vezetőit és tagjait szállító konvojon. A Csattiszgarh szövetségi állam székhelyétől, Rájpurtól 350 kilométerrel délre elkövetett merényletben 28 embert öltek meg, 24-et pedig megsebesítettek. A terrorcselekmény nagy felháborodást váltott ki Indiában. Rádzsnath Szingh, az országos szinten ellenzéki hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt elnöke azt hangoztatta, hogy az országnak egyesítenie kell erőit a maoista felkeléssel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.