Sok a sebesült is

Rendőröket, biztonsági őröket gyilkoltak a maoista lázadók

Három rendőrt és két biztonsági őrt öltek meg maoista felkelők India keleti részén szerdán.

2013.07.18 08:49MTI

Bihar állam egyik főrendőrének közlése szerint mintegy kétszáz feltételezett lázadó támadta meg egy építkezési magánvállalkozás területét. Az akcióban a halálos áldozatokon kívül, megsebesült hét rendőr, kettő súlyosan. 

Az eset az állam fővárosától, Patnától 165 kilométerre délre fekvő Aurangábád közelében történt. A lázadók Mao Ce-tung egykori kínai kommunista vezető követőinek vallják magukat, és több mint négy évtizede folytatnak harcot a nincstelenek földhöz és munkához juttatása érdekében. 

Az indiai belügyminisztérium szerint a felkelők az ország 28 állama közül 20-ban vannak jelen, létszámukat 10 és 20 ezer közöttire becsülik. Fegyveres harcukat 1967-ben indították az indiai központi kormány ellen. Tevékenységük fő körzete India különösen szegény középső és keleti része.
 
Az utóbbi években az összetűzésekben több ezer ember - rendőrök, polgári személyek és felkelők - veszítette életét. A maoisták földet és munkahelyeket követelnek a szegény, helyi törzsi közösségek tagjainak, akiknek érdekeit a kormányzatok rendszerint figyelmen kívül hagyják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.