Indonézia

Tovább tart a börtönlázadás, halálos áldozatok is vannak

A 400 fogoly fogva tartására alkalmas börtönben 2400 ember volt összezsúfolva.

2013.07.12 08:38MTI

Folytatódott pénteken napközben az indonéziai Medánban előző nap kezdődött börtönlázadás. Az összecsapásoknak eddig öt halálos áldozatuk van, 55 megszökött rabot elfogtak, de mintegy százat még keresnek - közölte egy rendőrségi szóvivő.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a nap folyamán tárgyalás lesz egy magas rangú állami tisztségviselő és a foglyok képviselői között.

Az ország nyugati felében található Medán város fegyintézetében csütörtök este tört ki a lázadás. Körülbelül 150 rab megszökött, a börtön területén rekedt lázadók pedig több alkalmazottat túszul ejtettek, fegyvereiket elkobozták, több irodát felgyújtottak. A tüzeket már az éjszaka eloltották.

Az incidensben egyelőre tisztázatlan körülmények között meghalt három rab és két börtönalkalmazott. A még szökésben lévő 95-100 rab között hat olyan van, akit terrorcselekményért ítéltek el. Az elfogott 55 rab közül pedig hármat börtönöztek be korábban terrorizmusért - mondta Észak-Szumátra tartomány rendőrségének szóvivője.

Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre nem tudták ellenőrzésük alá vonni a börtönt, noha körülbelül ezer rendőr és katona veszi körül az épületegyüttest.

Már megkezdődtek a tárgyalások a rabok és a hatóságok között. A rabok rendőrt nem engedtek be a börtönbe, de húsz katonát igen, és megállapodtak abban, hogy az igazságügyi és emberi jogi minisztérium egy magas rangú tisztségviselője még pénteken tárgyal a rabok hét képviselőjével.

A börtönlázadást áramkimaradás váltotta ki, ami a vízellátást szabályozó szivattyúkat is működésképtelenné tette, így az intézetben csütörtök reggel óta vezetékes víz sincs.

A 400 fogoly fogva tartására alkalmas börtönben 2400 ember volt összezsúfolva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.