Maoista lázadók követték el?

Borzalmas képek: már 71 halottja van az indiai vonatrobbantásnak

Pokolgéprobbanás okozta a pénteki kelet-indiai vonatbalesetet, és a hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma már a duplája a korábban közöltnek: 65-en haltak meg. Mintegy kétszázan megsérültek.

2010.05.28 12:00MTI

A PTI indiai hírügynökség szerint legkevesebb 71 halottja van a szabotázsakciónak, és 120-an megsebesültek.

Az indiai vasúttársaság vezérigazgatója szerint a személyszállító vonaton pokolgép robbant föl, mások viszont azt állítják, hogy a síneket rongálták meg, és az okozta a tragédiát. A szerelvény 13 kocsija a másik sínpárra zuhant, ahol egy szemből érkező tehervonat belerohant. Három óra is eltelt, mire a mentőalakulatok a helyszínre érkeztek, hogy kisegítsék a sebesülteket a roncshalmazból.

A tragédia után közel tíz órával a vasúti rendészet emberei katonákkal együtt még mindig ezen fáradoztak: hegesztőlámpák és sodronykötelek segítségével próbálták elérni a roncsok között rekedt tucatnyi utast.

A balesetet túlélő utasok egy vonatbaleset színhelyén a kelet-indiai Szárdihában 2010. május 28-án (fotó: MTI)


Feltételezések szerint szélsőbaloldali lázadók követték el a támadást a vonat ellen. Egy nyugat-bengáli vezető szerint a helyszínen plakátokat találtak, amelyeken a maoistákhoz közel álló egyik szervezet vállalta magára a szabotázsakciót.

A merénylet Nyugat-Bengál szövetségi állam területén történt, olyan körzetben, amely köztudottan a maoista lázadók fellegvára. A helyszínre siető vasúti közlekedési miniszter elmondta, hogy a lázadók gyakran veszik célba a vasutakat. Emiatt a térségben a vonatoknak kisebb sebességgel kell közlekedniük, és a vezetőknek figyelniük kell, nincsenek-e pokolgépek a sínek mentén.

A mentőszemélyzet tagjai és önkéntesek dolgoznak egy vonatbaleset színhelyén a kelet-indiai Szárdihában (fotó: MTI)


A maoista lázadók több mint harminc éve küzdenek terrorista módszerekkel földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért India számos térségében.

A szélsőbaloldali alakulatok az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból húszban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Több ezer ember halálát okozták csak az utóbbi néhány évben.

Indiai rendőr helyszínel a vonatbaleset színhelyén (fotó: MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.