Tizenöt embert robbantottak fel

Rendőröket öltek a maoista lázadók Indiában

Tizenöt rendőrt öltek meg maoista felkelők India középső részén kedden.

2012.03.27 14:00MTI

A rendőrök Mahárástra állam egyik erdővel sűrűn benőtt területén haladtak, amikor a felkelők működésbe hoztak egy robbanószerkezetet. Tizenhárom további rendőr megsebesült. Az elkövetők elmenekültek a helyszínről. A hatóságok a térségbe, Gadcsiroli körzetbe, amely a felkelők egyik fellegvára, pótlólagos rendőri és félkatonai erőket vezényeltek.
   
A lázadók Mao Ce-tung egykori kínai kommunista vezető követőinek vallják magukat, és több mint négy évtizede folytatnak harcot a nincstelenek földhöz és munkához juttatása érdekében. Az indiai belügyminisztérium szerint a felkelők az ország 28 állama közül 20-ban vannak jelen, létszámukat 10 és 20 ezer közöttire becsülik. Fegyveres harcukat 1967-ben indították az indiai központi kormány ellen. Tevékenységük fő körzete India különösen szegény középső és keleti része. Az utóbbi években az összetűzésekben több ezer ember - rendőrök, polgári személyek és felkelők - veszítette életét.
   
A maoista felkelők idén március 14-én két olasz férfit raboltak el kelet-indiai Orissza szövetségi államban. Egyiküket sértetlenül szabadon engedték, társa azonban még mindig fogságban van. Szabadulásáról a kormányzat és a túszejtők között tárgyalások folynak. A maoisták azt szeretnék, hogy a kormány szüntesse be terrorellenes műveleteit Orissza államban, és engedje szabadon a felkelők korábban elfogott vezetőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.