Új eszköz a kalózok ellen

Úszó fegyverraktárak az Indiai-óceánon

Hajózási szakértők és biztonsági szakemberek közölték: a kalózok elleni küzdelem új módszere terjed az Indiai-óceánon, ahol magán őrző-védő cégek úszó fegyverraktárakkal várják a veszélyes vizek felé tartó teherhajókat.

2012.03.22 19:53MTI

A módszer lényege az, hogy ha egy hajó Szomália vagy az Arab-félsziget partjaihoz közelít, fegyvereket vehet a fedélzetére az egyik ilyen, a nemzetközi vizeken úszó raktárból, majd amikor túljut a veszélyen, visszaadja egy másiknak. A hajózó társaságok ezzel kiadásokat takaríthatnak meg, és megkerülhetik a fegyverek be- és kivitelét korlátozó kikötői szabályokat.
   
A szakértők viszont a kockázatokra is figyelmeztetnek: egyes ilyen raktárakban nincsenek kellő biztonságban a fegyverek, mert nem zárhatók el jól, vagy kevesen őrzik őket a kalózok járta tengereken. Szükség lenne törvényes szabályozásra is "a jog ezen szürke sávjáról". A kormányoknak sürgősen szabványokat kell alkotniuk a fegyverek tárolásáról, őrzéséről, az adminisztrálásról - mondta Nick Davis, aki maga is ezzel az üzlettel foglalkozik.
   
Cége, a Maritime Guard Group ('tengeri őrcsoport') két vontatóhajót használ, gondosan vezeti a hajókönyvet, és feljegyez minden leadott lövést. Más cégeknek nem engedi meg fegyvereik raktározását a hajóin, mert ez gondokat okozhat - közölte.
   
A Sea Marshals ('tengeri rendőrbíró') céh vezetője, Thomas Jakobsson szerint jelenleg tucatnyi ilyen vállalkozás működik. A felük a Vörös-tengeren, a többi az Egyesült Arab Emírségek, illetve Madagaszkár térségben telepedett le. Az ő vállalatát Dzsibutiban jegyezték be, de mongol lobogó alatt hajózik - mondta el.
   
A szállítmányozó társaságok nem csak azért veszik igénybe a szolgáltatásukat, mert az olcsóbb mint saját fegyveres őröket felfogadni, hanem azért is, mert az olyan közel-keleti országok, mint Szaúd-Arábia, Egyiptom vagy Jemen különösen érzékeny a fegyveres külföldiek megjelenésére, amióta elkezdődtek az "arab tavasz" felkelései.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.